Nieuws Actueel

Parkeerwacht bij Arnhems restaurant

Beveiligers moeten de auto's van klanten van Arnhems restaurant beschermen tegen autokrakers, meldt De Gelderlander.

Eric van der Vegt 16 maart 2016

Parkeerwacht Arnhem

Restaurant De Boerderij aan de Parkweg in Arnhem zoekt parkeerwachters die het wagenpark van de klanten in de gaten houden. De oproep komt na de zoveelste inbraak in een auto op de parkeerplaats van het restaurant.

Maat is volVoor mede-eigenaar Tobias Haagsma is de maat vol. Na de autokraken van vrijdag zette hij een oproep voor een parkeerwacht op de Facebookpagina van zijn restaurant.

"De politie surveilleert hier geregeld, zowel in uniform als in burger. Bovendien controleert het personeel als het tijd heeft. Maar een permanente parkeerwacht met een oranje hesje en een zaklamp schrikt dieven meer af", zegt Haagsma.

Preventie-appHij weet dat hij niet de enige restauranthouder in de regio is die last heeft van dieven op parkeerplaatsen. "Ik sta met vijftig tot zestig restauranthouders in contact via een preventie-app. Dat zijn restaurants op korte afstand van de snelwegen A1, A12 en A50, van Arnhem tot Ede en Apeldoorn", zegt de restauranthouder. "We waarschuwen elkaar als we bezoek hebben gehad van autokrakers. Ik heb begrepen dat het vaak gastjes zijn die van buiten de regio komen, drie of vier parkeerplaatsen afrijden en daarna terugkeren naar het westen van het land." De parkeerplaats van De Boerderij ligt aan de donkere Parkweg die zich door Sonsbeekpark slingert van de Zijpendaalseweg naar de Wagnerlaan. "Dit soort parkeerplaatsen zijn populair bij rondtrekkende groepen inbrekers", zegt een politiewoordvoerder. "We adviseren eigenaren om hun parkeerplaats goed te verlichten of camera's te plaatsen. Ik heb nog niet eerder gehoord dat een eigenaar een parkeerwachter inschakelt. Het klinkt oubollig maar de beste remedie voor automobilisten blijft: 'niets erin, niets eruit'."