Nieuws Actueel

Pensioenen van kappers dreigen te worden gekort

Peet Vogels 20 januari 2016

Kapper pensioenen

Het pensioenfonds Kappers zit in grote problemen door de lage rente, meldt het AD. Gevreesd wordt dat het fonds de premie moet verhogen en moet korten op de hoogte van de pensioenen. Sociale partners willen daarom soepeler regels voor het pensioenfonds.

Het pensioenfonds Kappers is een fonds met veel jonge deelnemers, een zogenoemd groen fonds. "Die worden extra hard getroffen door de lage rente", zegt Marga Patijn van FNV Mooi. "De lonen zijn niet hoog en mensen werken vaak maar 8 tot 10 jaar als kapper. Dat betekent dat ze maar kleine pensioenen opbouwen. En daar moet dan ook nog op gekort worden."

De premie moet extreem verhoogd worden om uit de problemen te komen, maar dat is geen oplossing. "Dan houden mensen nog minder salaris over", aldus Patijn. Werkgevers kunnen zich ook geen forse premieverhoging veroorloven. Dat betekent bijna automatisch dat de pensioenen verder gekort gaan worden. Dat gebeurde eerder al in 2013 en 2014.

Aansluiten bij een ander pensioenfonds is ook geen optie. "Daar zijn we niet beter of goedkoper af", zegt Katinka Boekhorst van werkgeversorganisatie Anko. "Zoals het nu gaat kunnen we geen fatsoenlijk pensioen bieden aan de werknemers. Dat kan niet."

Weinig vertrouwenBonden en werkgevers willen daarom een uitzonderingspositie voor de groene fondsen. "De rente is nu kunstmatig laag door de acties van de ECB", zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. Hij vindt dat pensioenfondsen tijdelijk met een hogere rente zouden moeten kunnen rekenen. Een andere mogelijkheid is de kortingen uit te stellen of over een langere periode uit te smeren. "Mensen hebben al weinig vertrouwen in het pensioenstelsel. Als ze worden geconfronteerd met kortingen wordt dat nog minder. Dat moeten we voorkomen."