Nieuws Actueel

Philips bij stijgers in positieve AEX, Shell onderaan

Philips behoorde vrijdag tot de sterkste stijger in de AEX-index, die een kleine winst wist te boeken. Het zorgtechnologieconcern won 2 procent en herstelde daarmee grotendeels van het forse koersverlies een dag eerder. Philips is dit jaar een van de grootste verliezers op het Damrak, met een koersval van ruim 50 procent door de problemen met zijn beademingsapparatuur. Shell stond onderaan met een min van 0,6 procent. Het olie- en gasconcern stevent desondanks af op een goed beursjaar dankzij de sterk gestegen energieprijzen.

ANP 9 december 2022

ANP091222112 1

Beleggers wachten verder nog op de producentenprijzen uit de Verenigde Staten, die mogelijk meer inzicht geven in de inflatieontwikkelingen in de grootste economie ter wereld. Volgende week dinsdag komen nog de Amerikaanse consumentenprijzen naar buiten. Dat inflatiecijfer over november speelt een belangrijke rol bij de tweedaagse rentevergadering van de Federal Reserve, die op dezelfde dag begint. Op woensdag 14 december zal de Amerikaanse centrale bank het rentebesluit bekendmaken.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,5 procent in de plus op 723,45 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 944,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 0,5 procent.

Naast Philips stonden dataleverancier RELX en speciaalchemiebedrijf DSM in de kopgroep, met plussen van 1,8 en 1,9 procent. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wonnen tot 1,6 procent, na publicatie van de omzetcijfers van TSMC. De grote Taiwanese chipfabrikant zag de omzet in november met 50 procent stijgen, ondanks de afnemende vraag naar consumentenelektronica en de coronaverstoringen in China.

Ahold Delhaize won 0,2 procent. Webwinkel Bol.com, dochterbedrijf van Ahold Delhaize, bevestigde ongeveer driehonderd banen te schrappen doordat consumenten minder uitgeven. Rabobank verwacht daarnaast dat de supermarktprijzen de komende maanden verder zullen stijgen.

In de MidKap was ABN AMRO de grote winnaar met een plus van bijna 4 procent. Analisten van Credit Suisse verhoogden hun advies voor de bank. WDP won 0,5 procent, ondanks dat het vastgoedbedrijf door JPMorgan van de kooplijst werd afgehaald. Bodemonderzoeker Fugro sloot de rij met een verlies van 1,1 procent.

Santander zakte meer dan 1 procent in Madrid. De Spaanse bank heeft van de Britse waakhond een boete gekregen van omgerekend zo'n 125 miljoen euro vanwege aanhoudende gebreken in de controles op mogelijke witwaspraktijken.

De euro was 1,0553 dollar waard, tegen 1,0554 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,8 procent meer op 72,02 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 76,50 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws