Nieuws Actueel

Philips en chipbedrijven zetten AEX op kleine winst

De AEX-index op het Damrak liet dinsdag een kleine plus zien, mede dankzij een stevige koerswinst van Philips. Het zorgtechnologieconcern liet op basis van eigen onderzoek weten dat het merendeel van zijn slaapapneu-apparaten wel degelijk veilig was. De defecte slaapapneu-apparaten, waarin het isolatieschuim kon verbrokkelen, houden Philips al jaren in de greep en kosten het bedrijf honderden miljoenen euro's. Ook de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML deden goede zaken, na de flinke koerswinsten bij Amerikaanse en Japanse branchegenoten.

ANP 16 mei 2023

ANP160523113 1

Beleggers verwerkten daarnaast een stroom van macro-economische cijfers. Zo vielen de Chinese winkelverkopen en industriële productie lager uit dan verwacht. Ook bleek dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal is gekrompen. Ondanks die krimp kende de gehele eurozone wel een kleine groei in het afgelopen kwartaal. In de Verenigde Staten staan later op de dag ook de winkelverkopen en de industriële productie op het programma. Die cijfers geven mogelijk meer inzicht in de vraag of de grootste economie ter wereld afstevent op een recessie.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 757,74 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 938,29 punten. Frankfurt en Londen wonnen 0,1 procent. Parijs daalde een fractie. De hoofdindex in Istanbul verloor 0,5 procent. Maandag verloor de Turkse beurs nog 6 procent na het nieuws dat er voor de presidentsverkiezingen een tweede stemronde nodig is om de strijd te beslechten.

Winst chipsector, koersverlies InPost

ASMI dikte 3 procent aan en Philips volgde met een plus van 1,8 procent. ASML en Besi wonnen ruim 1 procent. Verzekeraar Aegon, die woensdag met kwartaalcijfers komt, stond onderaan met een verlies van 1 procent.

In de MidKap zag InPost (min 0,1 procent) een eerdere koerswinst verdampen. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag de resultaten afgelopen kwartaal stijgen en bevestigde de verwachtingen voor dit jaar. Topman Rafa Brzoska waarschuwde wel voor een vertraging in de markt.

Banennieuws Vodafone, euro- en oliekoers

Ook Vivoryon (min 3 procent) leverde een eerdere winst in. Het biotechbedrijf behaalde afgelopen kwartaal geen omzet, maar het nettoverlies liep wel terug. In Londen zakte Vodafone bijna 6 procent. De nieuwe topvrouw van het Britse telecomconcern gaat in de komende drie jaar in totaal 11.000 banen schrappen.

De euro was 1,0894 dollar waard, tegen 1,0872 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent in prijs tot 70,71 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 74,82 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws