Nieuws Actueel

Philips: geen verdere gevolgen van Chinese corruptieaffaire

Philips verwacht niet nog meer boetes of andere consequenties van de vermeende corruptie in China, waarover het zorgtechnologiebedrijf voor 62 miljoen dollar heeft geschikt met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Een woordvoerder van Philips laat weten dat het bedrijf met de schikking "deze slepende kwestie nu achter zich kan laten".

ANP 12 mei 2023

ANP120523067 1

De zegsman benadrukt dat Philips over de kwestie al een aantal jaar melding heeft gemaakt in zijn jaarverslag. Vorig jaar had het bedrijf ook al geld opzijgezet voor de in de maak zijnde schikking, waardoor deze niet zal drukken op de resultaten van dit jaar. De schikkingsonderhandelingen waren vertrouwelijk, legt de woordvoerder ook uit. "Vandaar dat we er de laatste tijd niet veel over konden zeggen."

Philips zag zich genoodzaakt om te schikken omdat het medisch-technologische bedrijf in China medewerkers van ziekenhuizen op oneerlijke wijze zou hebben beïnvloed om zijn apparatuur te verkopen. De Amerikaanse beurswaakhond zei bewijs te hebben dat medewerkers van Philips een ziekenhuisdirecteur hebben betaald voor hulp bij een aanbestedingsprocedure. Philips overtrad volgens de toezichthouder zo de Amerikaanse wet tegen omkoping. Philips erkent met de betaling van het miljoenenbedrag geen schuld, maar ontkent het ook niet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws