Nieuws Actueel

Picnic draait op volle toeren en zet stap richting Amsterdam

Picnic komt richting Amsterdam. De onafhankelijke online supermarkt van Michiel Muller opent een magazijn in Diemen, om vanaf eind januari eerst de Amsterdamse regio en daarna ook de hoofdstad te beleveren. Dat meldt Het Parool.

HERMAN STIL | Foto: Marco Bakker 13 december 2017

Michielmuller eregalerij3

Picnic, opgezet in 2015, is niet direct verbonden aan een supermarkt, zoals concurrenten AH.nl en Jumbo.nl. Het bedrijf heeft ook geen 'echte' winkels, maar is alleen online actief. Picnic levert al boodschappen rondom Amersfoort, Almere, Den Haag en Leiden, vanuit twee distributiecentra. Het nieuwe distributiecentrum in Diemen wordt volgens Picnic-oprichter Michiel Muller twee keer zo groot als de eerste twee centra samen.

Distributiecentrum

Picnic heeft voor Diemen gekozen vanwege de centrale ligging in de regio. "We komen nu tot aan Leiden en Almere. Hiermee kunnen we ook de rest van de Randstad in." Het bedrijf zoekt nu naar 300 tot 500 medewerkers die het distributiecentrum moeten bemannen. "Dat zijn vooral 'shoppers', die de boodschappenmandjes samenstellen, maar ook chauffeurs. We hebben haast; eind januari moeten de eerste bananen in Diemen van de band rollen."

Lees ook: Michiel Muller: ‘Je moet daadkracht tonen als ondernemer’

Picnic opent eind januari een distributiecentrum in Diemen. Van daaruit zal het bedrijf allereerst de regio gaan bedienen. "Denk aan Diemen, Amstelveen, Hoofddorp, Haarlem," zegt Muller. "We willen eerst alles goed organiseren. Maar we gaan op termijn ook zeker Amsterdam in."

Overvloed

Picnic zoekt in de stad nu distributiepunten, hubs, van waaruit elektrische bestelwagens naar de klant kunnen rijden. "We stellen de boodschappenmandjes in Diemen samen, rijden ze dan tezamen naar zo'n hub en vandaar gaan ze naar de klant." In de regio zijn al wel plekken voor die verdeelcentra gevonden.

Muller wil niet spreken van een concurrentiestrijd met andere websupers. "Nog maar 2 procent van de Nederlanders doet regelmatig online boodschappen. Die groep gaat nog enorm groeien." Ook de overvloed aan 'echte winkels' in groot Amsterdam waar boodschappen kunnen worden gedaan baart hem geen zorgen."Nederland telt bijvoorbeeld de meeste schoenenwinkels van Europa. Maar toch is Zalando hier enorm populair. Dat geldt ook voor levensmiddelen; wij bezorgen bij mensen die boven een supermarkt wonen."

Volle toeren

Picnic laat zich erop voorstaan als enige online supermarkt geen bezorgkosten te vragen en bezorgtijden tot op 20 minuten nauwkeurig af te spreken. Picnic haalde eerder dit jaar 100 miljoen euro groeigeld op uit familiefondsen van Fentener van Vlissingen (SHV), Hoyer (Heineken), De Rijcke (Kruidvat) en Van der Wal (Boni Supermarkten), die eerder ook al het startkapitaal bijeen brachten.

Muller was eerder succesvol met de pompstations van Tango en wegenwachtalternatief Route Mobiel. Het geld wordt nu mede gebruikt voor de sprong richting Amsterdam en naar Zuid-Nederland. Picnic draait volgens Muller momenteel op volle toeren. "We hebben deze kerstmaand nu al ruim drie keer zo veel bestellingen als december vorig jaar."

We hebben deze kerstmaand nu al ruim drie keer zo veel bestellingen als december vorig jaar

Michiel Muller, Picnic