Nieuws Actueel

Pokemon-jagers verguisd, maar ook ondernemerskans voor Kijkduin

Familiebadplaats Kijkduin wordt nu al weken overspoeld door Pokémon-jagers. Sommige bewoners en ondernemers zijn de hysterie helemaal zat. Een ondernemer spreekt echter stralend van 'een kans voor Kijkduin'.

Lex de Jonge en Leo van der Velde 11 augustus 2016

Kijkduin pokemon GO hoofdstad Nederland 1065

Het was dinsdagavond al uren donker, toen Frans de Canne opeens een horde van honderden Pokémon-jagers aan zijn raam voorbij zag trekken. Doodleuk banjerden ze dwars door zijn afgerasterde tuin, een beschermd duingebied aan het strand van Kijkduin. "Nog afgezien van het lawaai en de gesloopte omheining voel je je dan toch niet echt veilig", verzucht de voorzitter van het appartementencomplex Zeehaghe.

(Tekst gaat verder onder foto)

EllendeWie Pokémon Go speelt, ontdekt al snel dat de krachtigste en zeldzaamste figuurtjes uit het spel geregeld te vangen zijn in Kijkduin. Vandaar de massale toeloop met alle ellende van dien. In een koffiehuis in het winkelcentrum somt oud-raadslid en Haags ereburger Rob van de Laar de dagelijkse ellende op.

GaragedeurenDe jongeren pissen tegen garagedeuren, in de duinen of zelfs tegen auto's. Ze houden met hun scooters bewoners tot diep in de nacht uit hun slaap. Sommigen tappen stroom af in de hal van de wooncomplexen of breken daarvoor een kastje open. Ook lopen ze kinderen van de sokken, omdat ze plots massaal in beweging komen als er een krachtig wezentje op hun schermpje verschijnt.

KansAldus de klagers. Want niet iedereen is negatief over die vreemde hordes in het dorp. Ryan Spencer van de stichting Beach Resort spreekt stralend van 'een kans voor Kijkduin'. En Woody Louwerens, voorzitter van de Ondernemersvereniging Kijkduin is al net zo in zijn nopjes met de grote toeloop naar de badplaats.

Pokémonpaal"Er zijn hier nu 2000 mensen op het plein'', zegt hij tijdens de onthulling van de Pokémonpaal. "Mooi toch. Dat is natuurlijk hartstikke goed voor de winkeliers." Nicky van der Hut, die een boetiek aan de promade heeft, valt hem bij "En de sfeer is ook heel gemoedelijk. Ik heb zojuist Pokémon-petjes besteld."

Verrijdbare toilettenNatuurlijk geven de 'jagers' best een beetje overlast, maar daar heeft de ondernemersvereniging aan gewerkt. "Dankzij de samenwerking met het stadsdeelkantoor zijn er twee verrijdbare toiletten neergezet, staan er nu extra afvalbakken en zijn er vandaag verkeersregelaars'', zegt Woody Louwerens.

Pannenkoekenhuis"Hou toch op'', bitst bedrijfsleider Abdes Oul Ali van Pannenkoekenhuis Klein Seinpost. 'Níets, hélémaal níets' moet hij hebben van die rare Pokémon-types. Ze komen niks eten of drinken, maar lopen wel de hele dag zijn zaak binnen om naar de wc te gaan. "Ik heb acht toiletten die ik normaal twee keer per dag laat schoonmaken'', zegt hij. "Dat moet nu om het uur en dan nog zien ze er zó uit.'' Hij laat foto's zien van ondergeplaste wc-vloeren: "Vreselijk"

Zwiepende meutesNog vervelender vindt Abdes Oul Ali het dat sommige van zijn klanten wegblijven. Gezinnen met kinderen, bijvoorbeeld. Maar zeker ook ouderen die schrikken van de 'zwiepende meutes' Pokémonjagers en bang zijn om op het plein onder de voet te worden gelopen.

"Er is een oudere man die hier elke dag met zijn scootmobiel komt. Die heeft maar een fluitje gekocht in de hoop dat die jongeren hem dan horen als hij eraan komt.''

Gerelateerde artikelen:

Eerste Pokemon GO gids in Nederland van Bredaas bedrijfPokemon GO: catch voor de Belastingdienst?Meeliften op de Pokemon GO hypePokemon GO voor ondernemers: 'Niet zeuren, kansen grijpen!'Pokemon GO gouden kans voor ondernemers