Nieuws Actueel

Preventieavonden, trainingen en speciale apps voor winkeliers Stadsveld, Enschede

Anne Loohuis en Ben Lensink | Foto: Toma Tudor 23 februari 2016

Stadsveld inbraken toma tudor 1

Winkelcentrum Stadsveld is de afgelopen weken opvallend vaak het doelwit geweest van overvallers, inbrekers en vandalen. De vestiging van Ter Stal is overvallen, bij twee kappers werd ingebroken en ook de rijwielhandel kreeg ongewenst bezoek. In het winkelcentrum en op andere plekken in de wijk worden regelmatig vernielingen aangericht.

StrijdBelangrijk onderdeel van de strijd tegen de dieven en overlastplegers is volgens Klijnstra een reeks preventie- en voorlichtingsavonden voor de ondernemers van het winkelcentrum en de wijkbewoners. Vorige week bijvoorbeeld was er een bijeenkomst belegd in het Johanneskerkje in Twekkelo. Die stond vooral in het teken van voorlichting over veiligheid in en rond winkels en woningen. Er volgen meerdere informatieavonden, roadshows, trainingen voor winkeliers en acties van de politie. Voor Stadsveld en andere wijken in West.

PreventiefKlijnstra over de preventieve maatregelen: "Soms gaat het om simpele dingen waarmee je veel ellende kunt voorkomen. Het is bijvoorbeeld niet handig in een winkel de kassa dicht bij de ingang te zetten. Dan is voor iemand die voorbijloopt de verleiding groter om de kassa mee te nemen. Het is beter om de kassalade 's nachts open te laten staan, zodat iedereen ziet dat er niets in zit. Er komen ook stickers met de tekst dat in het pand geen kluis zit en de kassa leeg is."

Verder heeft de politie te kennen gegeven dat ze in het winkelcentrum en wijde omgeving meer zichtbaar aanwezig zal zijn.

Dure fietsenBij Zwaantje van Dijk zit de schrik er goed in. Inbrekers hadden het in de nacht van donderdag 28 januari op haar rijwielzaak Koeleman gemunt. Een eerste poging om een deur te forceren mislukte. "Toen hebben ze een raam ingeslagen van een andere deur, die nooit gebruikt wordt", zegt de nog altijd aangeslagen Van Dijk.

De dieven wisten wat ze wilden hebben. De duurste fietsen laadden ze in. Vijftien stuks van de merken Batavus en Cortina, waarvan veertien damesfietsen en een herenfiets. De inbrekers verlieten de winkel zonder er een grote puinhoop van te maken. "De fietsen stonden allemaal op een rij, omdat we de winkel verbouwden. Ze hebben wel op de tafel gestaan en de politie heeft ook voetstappen ontdekt, maar daar kon zij uiteindelijk niet veel mee."

AngstNiet alleen de materiële schade is groot. "De onrust neemt toe", zegt Marco Winters namens de ondernemers in winkelcentrum Stadsveld. Ook bij Zwaantje van Dijk. De inbraak heeft een enorme impact op haar gehad. "Het is zelfs zo erg dat ik hier 's avonds niet meer alleen durf te zijn."

Kapper Johannes Kangus, eigenaar van Le Salon Johannes, sluit zijn zaak in de winter zelfs een half uur eerder. "Omdat ik bang ben om hier in het donker alleen over straat te gaan", bekent Kangus. Ook in zijn kapsalon is in januari ingebroken. De daders sloegen een ruit in en stalen een geldbedrag tussen 80 en 100 euro. Kangus begint inmiddels een deskundige te worden op dit gebied. In de veertien jaar dat hij zijn kapperszaak runt is er al vier keer ingebroken.

LeegstandDe Enschedeër heeft wel een vermoeden waarom het de laatste tijd vaak raak is in Stadsveld. "De leegstand neemt hier toe. Er is weinig aanloop, waardoor de overlast verergert."

Kangus heeft maatregelen getroffen om inbrekers buiten de deur te houden. "Maar het helpt niets. Ik heb zelfs camera's hier hangen. Ook al heb je dubbel glas, ze komen overal binnen. Het vervelende is dat mijn verzekering moeilijk begint te doen nu ik voor de zoveelste keer doelwit ben."

Op de foto: Swaantje van Dijk van rijwielhandel Koeleman en Marco Winters van Primera