Nieuws Actueel

Prijsverhogingen en lagere kosten helpen AkzoNobel aan meer winst

Verfproducent AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een hogere winst behaald, vooral geholpen door prijsverhogingen en afzwakkende grondstofkosten. Het bedrijf, bekend van merken als Sikkens en Flexa, zag de omzet wel dalen door negatieve wisselkoersen en een lichte daling van het verkoopvolume. AkzoNobel zei verder de prognoses voor het gehele jaar opwaarts bij te stellen.

ANP 25 juli 2023

ANP250723050 1

Het aangepast bedrijfsresultaat steeg met 25 procent naar 311 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. De omzet daalde met 4 procent tot ruim 2,7 miljard euro. Prijsverhogingen zorgden voor een positieve impact van 5 procent, maar wisselkoerseffecten drukten de omzet met 4 procent en het volume lag 1 procent lager.

"Onze tweede kwartaalresultaten zijn in lijn met de verwachtingen ondanks volatiele markten en completeren een solide eerste helft van 2023", aldus topman Greg Poux-Guillaume in een toelichting. "In dit tweede kwartaal nam de winst toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, gedreven door solide volumes, robuuste prijsaanpassingen en de eerste effecten van deflatie van grondstofprijzen. Dit heeft ons geholpen om de tegenwind van continue zwakte in sommige markten, de negatieve valuta-impact en de aanhoudende inflatie te compenseren."

Doelstelling 2023

AkzoNobel heeft nu als doel om in heel 2023 een aangepast bedrijfsresultaat te behalen van 1,4 miljard tot 1,55 miljard euro. Het bedrijf verwacht dat dalende grondstofprijzen een gunstig effect op de winstgevendheid zullen hebben.

"Onze halfjaarcijfers bieden een goede basis, waardoor we de prognose voor het hele jaar hebben kunnen verhogen. We zijn op de juiste weg, in markten die nog steeds geraakt zullen worden door macro-economische onzekerheden", aldus Poux-Guillaume.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws