De voorkeur voor online shoppen blijft stijgen, waardoor de retail het zwaar heeft. Van de jongeren geeft 43 procent aan minder vaak een winkel te bezoeken dan voorheen. Opvallend is dat één op de vijf jongeren geboren tussen 2001 en 2015 (de Gen Z-generatie) wel vaker naar de winkel gaat. Dat doen ze als de winkel goed bereikbaar is, dichtbij huis of werk is en een gevarieerd aanbod qua assortiment heeft. De jongeren doen hun aankopen het liefst in grote of middelgrote steden.
Lees ook: Moeite met overleven in winkelstraat? Deze businessmodel-aanpassingen zijn nodig volgens experts
Het verschilt per generatie waarom een winkel wordt bezocht, zo blijkt uit het onderzoek. Ouderen bezoeken winkels vanwege het gemak en de nabijheid in hun woonplaats. Jongeren zien een winkelbezoek als ontspanning. Gen Z houdt van inspiratie opdoen en van de totaalervaring. Dat geldt ook voor Millennials, zij gaan ook naar de winkel om producten te testen of te passen.
Betrouwbaar winkelpersoneel belangrijk voor alle generaties
Voor Gen Z en Millennials geldt dus dat de winkelbeleving en een inspirerende ervaring. Ze vinden bovendien dat winkels hierop sterker moeten inzetten om aantrekkelijk te blijven. Winkelpersoneel speelt bij alle generaties daarin een belangrijke rol, bijvoorbeeld bij het geven van deskundig advies. Jongeren vertrouwen ook steeds meer op de online reviews. Opvallend is dat de aanprijzingen van influencers weinig invloed hebben, maar wel tips van familie en vrienden.
Denk aan events organiseren, nieuwe technologieën toepassen en ‘instagrammable’ zijn
Henk Hofstede ABN AMRO
Volgens ABN AMRO moeten ondernemers inspelen op het verschil in winkelgedrag tussen de generaties. Henk Hofstede, sector banker Retail bij de bank vertelt: ,, Een goede bereikbaarheid, nabijheid en een divers aanbod zijn voor alle generaties belangrijk, maar jongeren verwachten méér, zoals een bijzondere beleving en vernieuwende winkelconcepten. Winkels die een brug slaan tussen de winkel- en online omgeving, kunstzinnig of prikkelend zijn ingericht, events organiseren, nieuwe technologieën toepassen - zoals interactieve displays en augmented reality - en ‘instagrammable’ zijn, kunnen hen verrassen en aan zich binden.”
Lees ook: Hoe de romantiek van het kopen zorgt voor meer winkels in de winkelstraat