Nieuws Retail

INretail: winkeliers gaan Black Friday veilig spreiden over langere periode

Uit representatief onderzoek van INretail blijkt dat acties rond Black Friday in dit coronajaar een week eerder starten en tot wel een week langer doorlopen. Winkels willen per se bezoekerspieken voorkomen en sturen aan op spreiding. Minder dan de helft van de ondernemers in non-food in de hoofdwinkelcentra doet overigens mee aan Black Friday. Van de ondernemers die er vorig jaar op inspeelden, doet 35 procent dit jaar zelfs niets.

Van onze redactie 9 november 2020

Black friday 2019 sceptisch

Archieffoto ANP.

Acties rondom Black Friday, dit jaar op 27 november, worden meer online gepland, zijn meer gespreid in de tijd en minder luidkeels, melden de deelnemers aan het onderzoek van de grootste brancheorganisatie in retail non-food.

Samenwerking voor veilige straten

Mode-, schoenen- en sportwinkels, maar ook woonwinkels op boulevards en tuincentra doen alles aan een coronaveilig verloop van de Black Friday-weken. Acht van iedere tien ondernemers die wel (kortings)acties organiseren, treffen extra maatregelen boven op de richtlijn ‘Verantwoord winkelen’. Nog strenger deurbeleid, gastheren en -vrouwen bij de winkeldeur en een mondkapjesplicht worden, naast goed zichtbare hygiënemaatregelen, veel genoemd. Winkelketens, zelfstandige ondernemers en winkeliersverenigingen organiseren in samenwerking de toeloop naar en veiligheid in winkelgebieden en stemmen voortdurend af.

Black Friday: vertrouwen in corona-veilig verloop

INretail heeft vertrouwen in een corona-veilig verloop van de Black Friday-weken. 'Het is ook in ons land allereerst een online marketing fenomeen. Consumenten kunnen dus kiezen hoe ze willen kopen. Daar spelen ondernemers actief op in, want velen hebben behalve winkels ook een webshop. Winkelbedrijven melden dat kortingsacties een middel zijn om consumenten te verleiden op rustigere dagen en tijdstippen hun aankopen te doen en zo te helpen een bezoekerspiek te voorkomen', stelt INretail.

FNV Handel deed deze oproep om Black Friday dit jaar over te slaan: FNV: 'Detailhandel, sla Black Friday over'

Harry Bijl studiogast De Ondernemer Radio

INretail's Harry Bijl is dinsdag 10 november studiogast tijdens de wekelijkse online radio-uitzending van De Ondernemer op New Business Radio. Met presentator Robert van den Ham zal hij het onderzoek naar Black Friday verder bespreken en tips & tricks geven hoe als winkelier hier straks verantwoord en zakelijk goed mee om te gaan. Harry Bijl is retailexpert en innovatiemanager bij INretail, en was eerder onder meer managing director bij Clous Fashion Group en Euretco.

De Ondernemer Radio is van 10.00 tot 11.00 uur live te beluisteren via deze website en newbusinessradio.nl, later ook als podcast.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.