Nieuws Retail

De veiligste supermarkt? Die staat in het Zeeuwse Wemeldinge aldus deze ondernemer

In Wemeldinge staat sinds dinsdag de veiligste supermarkt van Nederland, beweert ondernemer Edwin Stal. Niet dat er een nieuwe winkel is bijgekomen in het dorp. Nee, het betreft in dit geval de bestaande Spar, waar een desinfectiepoort is geplaatst. Daardoor wordt iedere klant bij binnenkomst ontdaan van virusdeeltjes.

Willem Adriaansens (PZC) 19 augustus 2020

MyChannels Video ID: 162333

,,Het is de eerste supermarkt van heel Nederland met zo'n poort”, vertelt Stal trots aan de PZC. De leverancier van de poort (Ozoned) is samen met dorpsgenoot Rijkeboer rond de tafel gaan zitten om de winkel coronaveilig te maken. ,,Je ziet overal spatschermen en mondkapjes. Die houden de virusdeeltjes alleen maar tegen. Ik heb tegen Jan gezegd: ‘Waarom proberen we niet om ze te laten verdwijnen?’ Met deze poort worden de virusdeeltjes nu geëlimineerd."

''In de winkel staat ook nog een rookapparaat dat iedere nacht de hele winkel desinfecteert. Zo komen de klanten iedere morgen in een schone winkel''

Edwin Stal, ondernemer

De poort is overigens niet het enige wapen tegen het virus, vertelt Stal. ,,In de winkel staat ook nog een rookapparaat dat iedere nacht de hele winkel desinfecteert. Zo komen de klanten iedere morgen in een schone winkel. Dan zijn er geen virusdeeltjes meer aanwezig. En met de poort erbij brengen de klanten en de karretjes ook zo goed als niks meer naar binnen."

Ozon in het water

Ook in het magazijn zijn er maatregelen getroffen. ,,Daar is nu een systeem dat ozon toevoegt aan het water. Daardoor wordt alles wat gepoetst, gewassen of gedweild wordt ook direct ontsmet. En ook nog eens op een honderd procent natuurvriendelijk manier. Zonder schoonmaakmiddelen, zonder chemicaliën, zonder chloor."

Lees ook: Zo beleefde supermarkteigenaar Berning de dag van zijn gedwongen sluiting

Maar die poort, hoe zit dat dan? Word je dan niet natgespoten? ,,Nee hoor, je wordt er niet nat van. Uit de spuitmondjes aan de zijkanten en de bovenkant komt ozon dat is opgelost in water. Het is net of je door een wolkje mist loopt. Overal waar het spul je aanraakt ben je gedesinfecteerd. Idealiter draai je een keer om je as."

Ontsmettingstunnel in supermarkt

De poort is volgens Stal nog maar een prototype. ,,Het is eigenlijk een demomodel. We leveren nu inmiddels een ontsmettingstunnel die nog veel completer is en veel verder is geëvolueerd. Die werkt net als deze poort met ozonnevel, maar daarnaast ook met uv-licht. Verder zit er gezichtsherkenning op en een temperatuurscanner. En zelfs de onderkant van je schoenen wordt in die tunnel gedesinfecteerd.

Lees ook: Dankzij dit bedrijf kunnen cruiseschepen coronavirusvrij varen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.