Nieuws Retail

Ecosupermarkt Marqt fuseert met Ekoplaza en sluit weer winkels

De kwakkelende ecosupermarkt Marqt gaat samen met Udea, de groothandel en franchisegever achter concurrent Ekoplaza. Dat hebben beide bedrijven vanochtend bekendgemaakt. Marqt gaat opnieuw winkels sluiten.

Bron: RTLZ 17 oktober 2019

Marqt interview joost leeflang anp

De bedrijven zeggen dankzij de combinatie 'samen in te zetten op groei en de verdere versterking van de merken.' RTL Z meldt dat het aantal vestigingen van Marqt ook zal dalen tot 'tien tot twaalf rendabele winkels'.

Niet alle aandeelhouders akkoord

NRC Handelsblad meldde gisterenavond dat niet alle aandeelhouders akkoord zijn met de fusie. Oprichter Quirijn Bolle zou liever onder andere aandeelhouders zelfstandig verder gaan. Marqt en Udea willen proberen om de dissidente aandeelhouders via een rechtszaak te dwingen tot een 'bekrachtiging van dit besluit'.

Lees ook: Duurzame super Marqt doet stap terug en richt zich alleen nog op kleine filialen

Nog nooit winst gemaakt

Marqt werd in 2008 opgericht, en bouwde sindsdien een keten van 18 winkels in de Randstad op. De keten duurzame supermarkten maakte echter nooit winst. Eerder dit jaar traden de directeur en de commissarissen af, na spanningen in de top. Het bedrijf kondigde toen aan op zoek te gaan naar een partner.

In juni kondigde Marqt aan zijn twee grootste winkels, in Amsterdam en Den Haag, af te stoten. In die vestigingen komt een Albert Heijn. Met die stap kwam het het aantal vestigingen van Marqt op 16, maar nu blijkt dat harder moet worden ingegrepen. Marqt zal opnieuw vier tot zes vestigingen sluiten, en zich 'vanuit haar Amsterdamse basis focussen op kleinere eet- en drinkwinkels'.