Nieuws Retail

HEMA opnieuw in de etalage

De vorige poging van eigenaar Lion Capital mislukte jammerlijk, maar warenhuisketen HEMA gaat nu toch opnieuw in de verkoop. Experts zien deze keer wel goede kansen voor een deal.

AD/Peet Vogels | Foto: ANP 9 augustus 2017

HEMA 27

Persbureau Reuters meldde gisteren dat Lion Capital de Zwitserse zakenbank Credit Suisse heeft ingeschakeld om de belangstelling in de markt te peilen voor een overname. Met de timing is niets mis, denkt Henk Hofstede, sector banker retail bij ABN Amro. ,,De economie groeit, de consumentenbestedingen nemen toe. Je ziet dat het gesternte voor retail gunstig is op het moment.''

Dat bleek de afgelopen tijd ook al toen Blokker woonwarenhuis Leen Bakker te koop zette en in een mum van tijd verkocht. Gisteren meldde de curator van de failliete modeketen Witteveen dat er veel belangstelling is voor een overname.

Lees ook: HEMA gooit honderden winkels op de schop

Het is onmiskenbaar dat de retail uit het dal krabbelt, hoewel faillissementen nog steeds voorkomen, zoals bij de Twentse modeketen Tuunte. De economie in Europa groeit volop. ,,Het ziet er goed uit voor de HEMA'', meent Hofstede. ,,De prestaties gaan vooruit, de omzet groeit en het verlies neemt af. En ze zijn bezig met een internationale expansie.''

Belangstelling

Het is niet de eerste keer dat Lion Capital van de HEMA af wil. De Britse durfkapitalist kocht het warenhuis in 2007 ven gaf drie jaar later dat het weer te koop was. Ahold toonde belangstelling, maar van een verkoop kwam het niet.

Reorganisatie

De vraag is wie er nu belangstelling heeft. Het warenhuis zit al jaren in de rode cijfers. Er is flink gesneden in de kosten en gereorganiseerd, maar het lukt maar niet om winst te maken. Ook over het eerste kwartaal van dit jaar schreef het bedrijf rode cijfers, hoewel het verlies kleiner wordt. Daarnaast heeft de HEMA last van concurrenten als Action, die tegen de klippen op groeien met hun goedkope aanbod.

Complex

Retailexpert Rupert Parker Brady is desondanks niet pessimistisch. Hij wijst erop dat het bedrijf de afgelopen jaren wel degelijk aan de weg heeft getimmerd. ,,In Nederland hebben ze de zaken nu redelijk op orde. En de vestigingen in Frankrijk zijn zeer succesvol. Ook in Duitsland heeft het bedrijf grootse plannen.'' Online heeft de HEMA ook een inhaalslag gemaakt, volgens Parker Brady.

Beursgang

HEMA-topman Tjeerd Jegen speculeerde eerder dit jaar op een beursgang voor zijn bedrijf. Parker Brady ziet dat niet snel gebeuren. ,,Het is een complex bedrijf. Een beursgang vraagt heel veel tijd en aandacht van het management. Die energie kunnen ze beter stoppen in uitbouw van de online verkoop en de internationale expansie.''

De prestaties gaan vooruit, de omzet groeit en het verlies neemt af. En ze zijn bezig met een internationale expansie

Henk Hofstede, sector banker retail bij ABN Amro