Nieuws Retail

INretail: 'Winkeldeur dicht bij hitte is nieuwe normaal'

Steeds meer winkels houden op zomerse dagen hun winkeldeur dicht, maar klanten zijn natuurlijk welkom. INretail signaleert dat de sector wil verduurzamen en dichte deuren bij zomerhitte vormen een logische en makkelijke stap om energie te besparen.

Van onze redactie 9 juni 2023

Winkeldeur dicht hitte airco

Zomers heet en airco aan? Houd de winkeldeur dicht, aldus INretail. Foto: Angeliek de Jonge

,,Klanten waarderen milieubewust gedrag. Deuren dicht als het buiten vier graden warmer is dan binnen dat wordt het nieuwe normaal voor winkelen bij warme dagen,” stelt Jan Meerman, directeur van INretail en vertegenwoordiger van 13.000 winkeldeuren. ,,De beweging werd vorig jaar in gang gezet en wordt deze zomer nog groter.”

De oproep aan winkels om aan te haken op het brede initiatief doet de brancheorganisatie nu de eerste landelijke zomerdag op komst is. Het past bij de energiebesparingscampagne die INretail eerder lanceerde gericht op energiebewust gedrag en bewustwording. De brancheorganisatie heeft naast een hitteprotocol een toolkit ontwikkeld met checklists, besparingsadviezen en campagnematerialen, zoals ‘Wij zijn open’-posters.

''Klanten waarderen milieubewust gedrag. Deuren dicht als het buiten vier graden warmer is dan binnen dat wordt het nieuwe normaal voor winkelen bij warme dagen''

Jan Meerman, directeur INretail

Verdubbeling van de energiekosten door geëxplodeerde energietarieven

In 2022 kreeg een vijfde van de ondernemers in de retail te maken met een verdubbeling van de energiekosten door geëxplodeerde energietarieven. Nog steeds zijn deze kosten hoger dan normaal en ook daarom is verduurzaming een goede investering.

Onderzoek maakte vorig jaar duidelijk dat tachtig procent van de ondernemers inmiddels actief verduurzaamt en van deze groep investeert driekwart ook financieel in energiebesparing. Bijvoorbeeld door over te schakelen op ledverlichting en te investeren in zonnepanelen. Ondernemers kunnen via INretail begeleiding regelen en daardoor verlopen vergunningaanvragen en subsidietrajecten soepeler. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat 25 procent van de retailers die reageerden maatregelen om energie te besparen niet kunnen betalen. Vaak is het ook de winkelpandeigenaar die aan zet is om te verduurzamen.

Lees ook: Werken in tropische hitte: zo doen deze ondernemers het

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws