Nieuws Retail

Bedrijf in luxe juwelen en exclusieve horloges komt naar Rotterdam: ‘We kunnen niet wachten’

Gassan Diamonds, de beroemde diamantair uit Amsterdam, komt naar Rotterdam. Begin maart gaat de winkel aan de Meent open. Het wordt het eerste verkooppunt in Nederland buiten de hoofdstad. De tijd is er rijp voor, vindt het 77-jaar oude familiebedrijf in diamanten, luxe juwelen en exclusieve horloges. ,,Rotterdam voelt als een thuiswedstrijd.’’

Sandra de Vliegh (AD) 9 januari 2023

Gassan rotterdam juwelier

President-directeur Benno Leeser (67) van Gassan Diamonds is dolblij dat hij binnenkort de eerste Gassan-winkel in Rotterdam opent. ,,Wij geloven in Rotterdam, de mentaliteit spreekt ons heel erg aan.'' Foto: Dingena Mol.

President-directeur Benno Leeser (67) van Gassan Diamonds is dolblij met de opening van de vestiging in Rotterdam, vertelt hij in zijn kantoor boven de diamantslijperij in de Amsterdamse binnenstad. ,,We kunnen niet wachten. We hadden eind november al open gewild, maar ja, het bekende verhaal hè, een tekort aan bouwmaterialen. Nu wordt het maart. We zijn nu het Rotterdamse team aan het opleiden en trainen,’’ zegt Leeser in het AD.

De eigenaar van het luxueuze diamanten- en juwelenhuis - in 2018 een omzet van 170 miljoen euro en 6 miljoen euro winst - had jaren geleden al een zaak in Rotterdam willen openen. In het monumentale koffiepakhuis Santos op Katendrecht, dat nu wordt gerestaureerd en verbouwd tot designcenter.

'Meent is uitstekende shoppingstraat’

,,Maar die plannen werden keer op keer uitgesteld. Toen bleek dat ook Rolex met ons mee naar Rotterdam zou gaan, wilden we niet langer wachten. Die plek op Zuid moet zich nog bewijzen, de Meent is al een uitstekende shoppingstraat met prachtige winkels. Daar passen we graag tussen.’’

Net zoals in de drie vestigingen in Amsterdam, veertien shops op Schiphol en de vijf op Changi Airport in Singapore in Azië worden straks aan de Rotterdamse Meent onderin het bekende Minervahuis niet alleen diamanten verkocht, maar ook juwelen en luxe horloges van bekende merken zoals Rolex, Omega en Tudor. Er is een eigen goudsmid en ook de populaire juwelenlijn van GIGI by GASSAN van kleindochter Gigi komt naar Rotterdam.

Net als de eigen diamant, de GASSAN 121. Dat is een diamant met 121 facetten, ofwel 121 geslepen vlakjes. Een standaard diamant heeft 57 facetten. In de eigen diamantslijperij in Amsterdam lukt het Gassan diamanten te slijpen met 121 vlakken. En hoe meer vlakjes, hoe meer schittering. Vanuit de hele wereld komen ze naar Amsterdam voor deze bijzondere diamanten.

De eerste Rotterdamse winkel van Gassan Diamonds, het beroemde Amsterdamse juwelen- en diamantenhuis, opent in maart aan de Meent. Foto: Jan Kok, Boomerang Fotografie.

‘Rotterdamse mentaliteit spreekt ons aan’

Een bekende uitspraak luidt ‘In Rotterdam wordt het verdiend, in Amsterdam wordt het uitgegeven’. Past zo’n luxe merk wel bij ‘arbeidersstad’ Rotterdam? ,,Jazeker!’’ klinkt het resoluut. Dan lachend: ,,We verdienen het ook graag in Amsterdam hè? Gassan past juist heel goed bij Rotterdam. Er komen heel veel mensen uit 010 voor ons naar 020 en die zijn maar wat blij dat wij straks ook in 010 zitten. Wij geloven in Rotterdam, de mentaliteit spreekt ons heel erg aan. Rotterdam voelt als een thuiswedstrijd.’’

Dat is niet zo vreemd. Benno is gek van voetbal - Gassan sponsort 25 profclubs - en van één club in het bijzonder. De rasechte Amsterdammer is al z’n hele leven supporter van het Rotterdamse Feyenoord. Ooit begonnen als plagerij naar z’n vader, speler bij Ajax, maar Benno werd gegrepen door het Feyenoordvirus. Het valt niet te missen als je de enorme hal voor zijn kantoor betreedt. Alle wanden zijn ‘behangen’ met voetbalshirtjes, vooral van Feyenoord, foto’s en clubmemorabilia.

Lees ook: GASSAN Diamonds: ‘Goede mensen ontslaan doet als familiebedrijf extra pijn’

Plekkie op de Coolsingel’

Hij bezoekt alle wedstrijden van zijn club, zowel thuis als uit. Ook achter de schermen zet hij zich in voor Feyenoord. Hij was 15 jaar voorzitter van de Feyenoord Business Club en is nu nog voorzitter van de Giovanni van Bronckhorst Foundation, het goede doel van ‘Gio’ waarmee kinderen op basisscholen met sporten en onderwijs een steuntje in de rug krijgen.

,,Ach, die rivaliteit tussen 010 en 020, het is zo zonde allemaal. Het komt ook meer vanuit Rotterdam dan Amsterdam. Ik ben gewoon voor de beste club’’, klinkt het met een vet Amsterdams accent. ,,Ik kom er dus vaak en graag. Was pas nog op de Coolsingel. Ik heb m’n stoeltje er vast neergezet’’, zegt hij lachend, maar met een serieuze ondertoon. ,,Of het nou maart wordt of april, ik heb alvast een plekkie.’’

Lees ook: De ondernemende broers van Saray Bruidsmode en Juwelier

Waarmee hij nogmaals wil benadrukken: Rotterdam is geen onbekende voor hem. Het was voor Leeser dan ook niet meer dan logisch om in de Maasstad de eerste zaak buiten Amsterdam te openen. Gassan richt zich tegenwoordig sowieso meer op de Nederlandse markt, legt hij uit. Het wil niet meer zwaar leunen op de massa’s buitenlandse toeristen die bij Gassan komen kijken én na de diamantentour ook graag kopen.

,,In 2019, voor de uitbraak van corona, trokken we hier in Amsterdam 400.000 bezoekers voor onze tours, de rondleidingen door het bedrijf en de diamantslijperij. Dat waren vooral mensen uit Azië, zoals China en Japan. We waren een travel-retailer geworden, ook door onze vestigingen op Schiphol. Die markt is compleet veranderd. De Chinezen komen wel weer, maar niet meer zoals in 2019. We kwamen vorig jaar uit op zo’n 75.000 toeristen.’’

Zeer zeldzame exemplaren

Dus werden in 2020 de bakens verzet. Er kwamen eigen juwelenlijnen zoals Trophy by Gassan en de eigentijdse lijn van kleindochter Gigi. Gassan begon ook met de inkoop en verkoop van pre-owned: gebruikte, luxe horloges van de exclusieve merken. Dat loopt zeer goed, zegt Leeser. Zeker zeldzame exemplaren worden als goede investering gezien.

Komt de president-directeur straks ook in de Rotterdamse winkel? ,,Ik zal er zeker zo nu en dan zijn. Niet om zelf te verkopen hoor, maar ik ben er graag, zeker op zaterdagmiddag, gezellig.’’

Ook de gewilde diamant GASSAN 121, die in Amsterdam door de diamantslijpers van Gassan worden geslepen, wordt straks in Rotterdam verkocht. Foto: Dingena Mol.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws