Nieuws Retail

Onderzoek Locatus: winkelleegstand fors gedaald door ombouw tot woningen

De winkelleegstand is vorig jaar fors gedaald. Dat komt waarschijnlijk doordat veel panden zijn omgebouwd tot woningen, meldt onderzoeksbureau Locatus.

Van onze redactie 8 januari 2022

Winkelstraat lockdown leegstand corona

Foto: ANP.

De leegstand daalde van 7,5 procent aan het begin van 2021 naar 6,8 procent aan het eind van het jaar. In absolute aantallen daalde het aantal leegstaande panden met meer dan 1750 tot ruim 14.500. Locatus noemt dat in een toelichting 'een ongekend groot aantal'. Volgens het bureau is in veel gevallen niet de achterhalen wat de nieuwe functie van een pand is, 'maar in de meeste gevallen lijkt dat een woning te zijn'.

Lees ook: INretail, KHN en MKB-Nederland hebben indruk dat OMT land runt

De woningnood in Nederland is groot en de huizenprijzen zijn enorm gestegen. Dat maakt het aantrekkelijk om leegstaande winkelpanden om te bouwen tot woningen als een gemeente daar toestemming voor geeft. 'Lang was de prijs van winkelvastgoed op de meeste plekken veel hoger dan de waarde van een woning", aldus Locatus. 'Maar door de oplopende leegstand ontstond er een overaanbod van winkelvastgoed en zijn de prijzen voor winkelvastgoed de afgelopen jaren gedaald.'

Locatus constateert dat het aantal winkelpanden in verhouding het sterkst afneemt in steden met meer dan 100.000 inwoners, buiten de winkelgebieden. Daar is bijna een kwart van de leegstaande panden omgebouwd. 'Dat het juist op deze plaatsen gebeurt is ook logisch, buiten winkelgebieden is de waarde van winkelvastgoed sowieso lager en juist in grote steden is de meeste behoefte aan woningen', aldus het onderzoeksbureau.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws