Nieuws Retail

Overname HEMA bijna rond: Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom sluiten voorwaardelijke deal

Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom zijn weer een stap verder in hun overname van HEMA. Ze hebben hierover inmiddels een voorwaardelijke deal gesloten met de obligatiehouders van de winkelketen.

Economieredactie AD 21 oktober 2020

Hema2

De familie achter supermarktketen Jumbo zet de stap via investeringsvehikel Mississippi Ventures. Voor een periode van maximaal acht weken heeft het consortium van Mississippi en Parcom exclusiviteit verkregen om verder boekenonderzoek uit te voeren. Ook moet de bankfinanciering nog geregeld worden voordat de verkoop afgerond kan worden. De familie van Eerd zou dan vijftig procent van de aandelen in handen krijgen en Parcom de rest, meldt het AD.

Zoektocht naar koper HEMA

HEMA kwam eerder dit jaar in bezit van de obligatiehouders in ruil voor het verlagen van de schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de winkelketen. Sindsdien wordt er gezocht naar mogelijke kopers. Er gingen onlangs al geruchten dat alleen de familie Van Eerd en Parcom nog in de race zouden zijn.

Lees ook: Retailexpert Paul Moers: 'Wat moet een investeerder als Parcom met HEMA?'

De private-equityfirma Parcom begon aan exclusieve onderhandelingen met de groep schuldeisers die afgelopen zomer de warenhuisketen in handen heeft gekregen. Daarmee was voormalig Intertoys-eigenaar Alteri afgevallen.

Parcom is een middelgrote investeringsmaatschappij die voortkomt uit verzekeraar NN. Het private-equityhuis is onder andere eigenaar van Jan Snel, een bouwer van flexibele huisvesting.

Familie Van Eerd als minderheidsaandeelhouder

De familie Van Eerd, de eigenaar van Jumbo, doet als minderheidsaandeelhouder mee met het bod van Parcom. De supermarktketen werkt al nauw samen met HEMA. Zo verkoopt Jumbo sinds dit jaar leesbrillen, beenmode en andere spullen uit het HEMA-assortiment. Eerder speelde ook voormalig HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn een rol in dit consortium. Dat is nu niet meer het geval, zeggen bronnen.

Lees ook: Initiatiefnemer Mei Li Vos: 'HEMA-overnamekandidaten niet afwijzend tegenover KoopdeHema'

Combinatie Parcom-HEMA

Retailexpert Paul Moers stelde in een eerder interview met De Ondernemer 'HEMA een brug te ver te vinden voor Parcom', omdat de investeerder geen retail in zijn portefeuille heeft. De investeerder heeft wel succesvolle overnames op zijn naam staan, maar die waren allemaal afkomstig uit andere sectoren. Ook voorspelde Moers dat Parcom zich op de internationale expansie van de keten zal richten. Geen goed idee, aldus Moers, want daarvoor is HEMA niet onderscheidend genoeg.

Retailexpert en directeur van Retaildenkers Rupert Parker Brady had eerder een positievere blik op de combinatie Parcom-HEMA. ,,Moers heeft wel gelijk dat Parcom geen retail in zijn portefeuille heeft, maar wat je niet hebt kun je ook inhuren. Bovendien heeft deze partij wel veel ervaring met food, met bedrijven als Bakkersland, Qizini en Koninklijke Euroma.’’

Lees ook: Rupert Parker Brady: 'HEMA niét op sterven na dood, wél match met Parcom'

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.