Nieuws Retail

Retailexperts: 'Samenwerking Hema-Jumbo zou nu mooie kansen kunnen bieden'

Schuldeisers van Hema hebben een plan neergelegd waarin zij in ruil voor de 300 miljoen die zij tegoed hebben, eigenaar worden van de warenhuisketen van Marcel Boekhoorn. Retailexperts Fred Rutgers en Hans van Tellingen reageren.

Van onze redactie 29 mei 2020

Jumbo hema samenwerken

,,De samenwerking met Jumbo zou nu voor beiden mooie kansen kunnen bieden. Als Boekhoorn en Van Eerd echt de krachten zouden bundelen en de obligatiehouders afkopen zou Hema best wel weer toekomst kunnen hebben," stelt retail-trendwatcher Fred Rutgers. ,

,Alleen échte ondernemers aan het roer geef ik een kans. Als de obligatiehouders dit spel winnen blijft het te zwaar melken van de koe, het beest verder uitmergelen en dat met uiteindelijk verlies voor iedereen. En dus het verlies van weer een icoon in de winkelstraat dat beter had verdiend.”

'Hema is bezig om een bloeddiamant te worden'

,,Het probleem is dat Hema in de loop der jaren is bedolven onder een enorme schuldenlast. Zonder sanering van deze schulden gaat het niet lukken. Boekhoorn heeft hier behoorlijk zijn best voor gedaan met het verkopen van enkele delen. Helaas is dat niet genoeg. Vreemd kapitaal kist zoveel rente dat de verdiencapaciteit dat niet meer kan dekken".

,,Hema is bezig om een bloeddiamant te worden. Iedereen die het aanraakt gaat ten onder aan hebzucht, lijkt het wel. Iedereen ziet kansen en voelt dat het sterke merk ook in deze tijd kansen biedt”, aldus Rutgers.

Lees ook: Situatie-Hema: 'Boekhoorn en Van Eerd zouden nu echt krachten moeten bundelen'

Van Tellingen: 'Hema ís in staat operationele winst te maken'

Die mening heeft ook Hans van Tellingen, directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo. De nieuwe ontwikkeling in 'Dossier Hema' is voor hem 'geen verrassende', zo stelt hij. ,,Ik heb het voorspeld. Maar: Hema is in staat operationele winst te maken. Het probleem is de hoge schuldenlast veroorzaakt door de vorige eigenaren. Schulden kwijtschelden in ruil voor aandelen/bezit is nog niet zo gek."

,,Ik blijf de toekomst van Hema als bijzonder gunstig zien, zoals het warenhuis als retailconcept ook nog veel toekomst heeft", stelt Van Tellingen. ,,Zeker met een samenwerkingspartner als Jumbo. Vind er nog een kledingaanbieder bij en je hebt een volwaardig, breed en compleet warenhuis dat de strijd aankan met Action en de Bijenkorf. Én met internetgiganten als Amazon en bol.com."

'Hema is winkelformule met enorme gunfactor'

,,Een Nederlandser bedrijf dan Hema bestaat niet. Het is een winkelformule met een enorme gunfactor. Pak die kans. En maak het bedrijf schuldenvrij. De toekomst zit dan gebeiteld. Goed voor Hema, goed voor Hema-partner Jumbo. Goed voor de retail. Goed voor Nederland. Goed voor de economie, en goed voor de maatschappij. Na de coronacrisis kan Hema dan een kickstart maken."

Foto: het oer-Hollandse Hema-filiaal in Dubai.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.