Nieuws Retail

Sanne en Bram van Tuinwereld zetten barbecuedief online: ‘We hebben alles, maar de politie doet niets’

De dief van een peperdure Bastard-barbecue is volledig in beeld bij Sanne en Bram Gommers, de jonge eigenaren van Tuinwereld in Wijchen. Maar de politie greep nog niet in. Dus kwamen ze zelf in actie: ,,Wij werken hier elke dag keihard en een ander rijdt voor je neus met je boterham weg.”

Menno Pols 19 juli 2023

Sanne bram gommers barbecue tuinwereld wijchen

Sanne Gommers met een flink model barbecue. Op de achtergrond haar broer Bram. De twee zijn eigenaar van Tuinwereld Wijchen. Vorige week werd op klaarlichte dag een dure barbecue van de parkeerplaats van het bedrijf gestolen. © Eveline van Elk

Hondsbrutaal is het, schrijft het AD. En ze zien het voor hun ogen gebeuren, afgelopen donderdag. Bram: ,,We hadden parking-sale, dan worden er spullen op de parkeerplaats verkocht.”

Er stond ook een zogenoemde Bastard op de parkeerplaats, een barbecue met een waarde van 1600 euro, vertelt hij. ,,Ineens kwam er een man die die barbecue naar zijn bestelbus rolde, inlaadde en wegreed. Gewoon, op klaarlichte dag.”

Lees ook: Oplossing winkeldiefstal? Slimme techniek herkent live diefstallen

Het incident staat op beeld. Sterker, de ondernemers weten wie de dader is en waar hij woont. Bram: ,,Ik ben er zelfs geweest, samen met de politie.”

Maar die bleef op afstand: ,,Ze zeiden dat ze pas in actie konden komen als ik de barbecue zag staan. Maar ik zag hem niet. Toen ben ik weer weggegaan.”

Vele eerdere winkeldiefstallen

Het is de zoveelste winkeldiefstal die de jonge ondernemers treft. Volgens Sanne is het dagelijkse kost sinds ze de zaak begin dit jaar overnamen van hun vader. ,,Bijvoorbeeld Woodwick-kaarsen à 40 euro per stuk. Alles wat met de barbecue te maken heeft. En miniatuurhuisjes rond kerst.”

"Als we het zien, houden we de dief aan. Dat is ook niet fijn voor onze medewerkers, die dat zien"

Sanne Gommers

Onlangs ging Bram achter een dief aan. ,,Op straat ontstond een vechtpartij. Toen hij riep: ik ga je schieten, heb ik hem laten gaan. Waarschijnlijk is het bluf, maar zo’n risico neem ik niet.”

,,Nu moeten we aangifte doen”, zegt Sanne over de Bastard-dief. ,,Maar we zijn bang dat de politie aan een zaak als deze niet zoveel prioriteit geeft.”

Lees ook: Zelfscankassa werkt winkeldiefstal in de hand: ‘Schade loopt in tientallen miljoenen’

Sanne: ,,Als we iemand op heterdaad betrappen en we bellen de politie, zijn ze er zo.” Maar in dit geval ligt dat lastiger, stelt ze teleurgesteld vast: ,,Ik denk dat de diefstal van zo’n barbecue niet veel prioriteit krijgt. Terwijl we alles hebben! We hebben camerabeelden, het kenteken, we weten waar hij woont.”

Dus zetten Sanne en Bram de dader op Facebook. Mét foto en kenteken. ,,We hopen dat hij de barbecue alsnog komt afrekenen”, verklaart Sanne. ,,En we willen mensen bewustmaken dat dit gebeurt. Wij werken hier elke dag keihard en een ander rijdt voor je neus met je boterham weg.”

‘Je kunt ook de verkeerde te pakken hebben’

De politie staat niet achter het openbaar maken van vermeende daders op sociale media. ,,Je speelt voor eigen rechter”, zegt een woordvoerder van de politie. ,,Je beschuldigt iemand ergens van. Maar je kunt ook de verkeerde te pakken hebben.”

Lees ook: Deze etalage van juwelier Wind ontmoedigt overvallers: 'Dieven zien meteen dat hier niks te halen valt'

,,Als mensen beelden hebben, kunnen ze die het beste aan ons ter beschikking stellen. Ze kunnen heel nuttig zijn bij het onderzoek. Wij besluiten ook wel eens om beelden naar buiten te brengen van verdachten, maar daar zijn strenge regels voor en het gebeurt altijd in overleg met het Openbaar Ministerie.”

‘Jatten mag ook niet’

Instemming van de politie of niet, Sanne Gommers staat nog steeds achter haar actie. ,,Jatten mag ook niet.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws