Nieuws Retail

Sticky business: jonge ondernemer Jaimy (18) in de stroopwafels

Bert Jansen (62) stopt vanwege rugproblemen met stroopwafels bakken op de markt in Almelo. Gelukkig is er een opvolger in de persoon van Jaimy Polko (18) die Bert zijn werk gaat voortzetten. Hoe pakt de jonge ondernemer dat aan?

Mariëtte Cellarius (AD) 15 januari 2020

Stroopwafels kraam jonge ondernemer

Bert Jansen stopt met stroopwafels bakken maar hij draagt het stokje over aan Jaimy Polko. (Foto: Lars Smook)

Het zijn traditiegetrouw rustige weken in het begin van het jaar voor de stroopwafelkraam die op zaterdag voor horecabedrijf Nielz staat opgesteld. Een mooie periode om iemand in te werken. De zoete lucht van versgebakken wafels en stroop lokt marktbezoekers naar de handelswaren van Bert Jansen. „Ik hoef niet te schreeuwen als een marktkoopman want mijn product verkoopt zichzelf door de heerlijke geur die het verspreidt”, zegt Jansen in het AD.

Mooi werk

De Vroomshoper is verknocht aan zijn kraam die hij een kwart eeuw geleden kocht. „Ik zocht iets leuks voor op zaterdag. Ik werk door de week bij sociaal werkvoorzieningsbedrijf Larcom als beheerder van het wagen- en machinepark maar omdat mijn vader altijd een bakkerij had, was ik gewend aan zes dagen per week werken. Ik kon de zaak niet overnemen van mijn vader omdat ik toen last had van huidproblemen. Maar toen ik hoorde dat de vader van mijn buurmeisje stroopwafels verkocht op de markt in Groningen, leek me dat meteen mooi werk. Het had toch nog iets te maken met mijn bakkersachtergrond.”

Jansen kocht meteen een bakijzer en andere benodigdheden en ging op bezoek bij de leverancier van de ingrediënten. En hij kocht zijn ‘kar’. „In Almelo was niemand die stroopwafels verkocht. Dus ben ik hier begonnen. Inmiddels heb ik een mooie klantenkring opgebouwd. Ik heb kinderen groot zien worden met mijn wafels en nu komen zij weer met hun kinderen langs. Ik laat voorbijgangers proeven en heel af en toe roep ik toch iets wanneer er een groep langs loopt. Voor de gein.”

''Het is net alsof je bij de catwalk staat met al die voorbijgangers die in verschillende kleuren en kleding zijn gestoken''

Bert Jansen, stroopwafelbakker

Niemand is chagrijnig

Op de markt staan, is een van de mooiste dingen die je kunt doen, vindt Jansen. „Je hebt met mensen te maken die goed te pas zijn en niemand is chagrijnig. Het is net alsof je bij de catwalk staat met al die voorbijgangers die in verschillende kleuren en kleding zijn gestoken. Je hoort de leukste verhalen van klanten en ik heb fijne collega’s. Ach ja, je hebt wel wisselende weersomstandigheden en je moet vroeg uit bed, maar dat hoort er nu eenmaal bij.”

Hij gaat verder: „Ik vind het moeilijk om te stoppen want het liefst was ik nog vijf jaar doorgegaan. Maar ik moet aan mezelf denken. Ik ben bang dat wanneer ik verder ga met dit werk, ik nog meer problemen krijg met mijn rug. Maar toen ik Jaimy vorige week met haar vader zag wegrijden met mijn kar, tja, dat deed me wel wat hoor.”

Lees ook: Marktkooplui Hof van Twente: meer invloed op opzet markt

Eigenlijk is Jansen juist heel blij dat de jonge Almelose de kraam van hem wilde overnemen. De komende zaterdagen helpt hij haar nog met inwerken. „Ik wist dat zij heel goed was met klanten. Het is mooi dat ik straks mijn kraam met eigen ogen kan zien wanneer ik hier een keertje langskom.”

Met paplepel ingegoten

Het werken op de markt is de Almelose Jaimy Polko met de paplepel ingegoten want haar vader verkoopt er tassen en portemonnees. „Bert stond tegenover ons bij de ANWB-winkel en hij vroeg mij vorig jaar of ik een middagje wilde helpen. Dat heb ik gedaan en ik vond het meteen heel leuk. Toen we hoorden dat Bert wilde stoppen wilden mijn vader en ik het meteen overnemen. We zijn dan ook blij dat we er met Bert zijn uitgekomen, want er was nog een kaper op de kust.”

''We zijn dan ook blij dat we er met Bert zijn uitgekomen, want er was nog een kaper op de kust''

Jaimy Polko, stroopwafelbakker

Jaimy's stroopwafels

De jonge Almelose gaat de kraam runnen onder de naam ‘Jaimy’s stroopwafels’. Haar vader helpt nog mee met opbouwen van de kraam. „Eerst moet ik mijn BE-rijbewijs nog halen en dan mag ik zelf met de kar rijden. En ik moet het bakken goed onder de knie krijgen, daar helpt Bert mij heel goed bij. Best lastig hoor want net was hij even weg en toen dacht ik heel stoer dat ik het zelf wel kon. Heb ik mijn vingers toch gebrand aan die hete stroop. Ach, dat hoort erbij. Ik pak de wafels nog met een papiertje uit het ijzer. Niet met mijn blote handen zoals Bert.” Jansen: „Je krijgt vanzelf vuurvaste handen hoor.”

De Almelose is door de week fulltime bezig met een stage als junior accountmanager waarvoor ze de opleiding volgt bij het ROC van Twente. Als klein meisje ging zij al mee met haar vader naar de markt. „Het leukste werk dat er is”, vindt zij. „En stroopwafels bakken is weer totaal wat anders dan tassen en portemonnees verkopen. Ik krijg heel fijne reacties van mijn vriendinnen en kennissen die hoorden dat ik dit ging doen.”

Jansen: „Zij wordt de jongste stroopwafelbakker van Nederland.”

Lees ook: Steeds meer (piep)jonge ondernemers: wat zijn hun uitdagingen?