Nieuws Retail

Volop bedrijvigheid in oude suikerfabriek Bergen op Zoom

Bijna dagelijks zie je voortgang rondom De Zeeland, een oude suikerfabriek aan de rand van Bergen op Zoom. Regelmatig opent een nieuwe onderneming er zijn deuren. Gevoelig punt blijft de rechtszaak die ondernemers uit de binnenstad aanspanden. BN/DeStem schrijft erover.

HENK VAN INGEN 17 maart 2017

De Zeeland

Wie een kijkje neemt bij De Zeeland en de woonboulevard in Bergen op Zoom, kan er niet omheen. Met man en macht wordt er driftig gewerkt aan het uitbouwen en verfraaien van de bestaande en nieuwe gebouwen.

Werkgelegenheid

Jos Slaats van Gebri, eigenaar van De Zeeland en de woonboulevard, ziet tot zijn genoegen dat de loop er inmiddels flink in zit. “Watertuin loopt goed en de officiële opening volgt in mei. Je ziet dat het restaurant een regionale uitstraling heeft en ook veel mensen van buiten de stad trekt. Dat is belangrijk en goed voor de stad." Ook Bowling Resto-Lounge, Action en de Albert Heijn in De Zeeland hebben over klandizie geen klagen. Slaats stelt dat de Praxis 'een boost' heeft gekregen in haar nieuwe onderkomen en ook de Big Bazar draait goed. “Mensen zijn erg tevreden, krijg ik te horen. En er werken nu al 400 mensen in De Zeeland. Ik weet dat het niet allemaal nieuwe werkgelegenheid is. Maar toch. Het is ongeveer de helft van wat er met het sluiten van Philip Morris aan banen is verdwenen."

Woonboulevard

Aan het oude Praxis-gebouw wordt flink gewerkt. Muren gaan eruit en worden ingeruild voor glazen puien. Daarmee sluit het pand in de optiek van Gebri beter aan op de rest van de woonboulevard. “Het kost allemaal een hoop geld. Maar we hebben besloten er iets moois van te maken."

Slaats zegt met diverse partijen in gesprek te zijn over de invulling van ruimtes in De Zeeland en de woonboulevard. Met enkele ondernemers staat hij zelfs op punt van tekenen. Maar om het proces niet te verstoren, houdt hij namen en rugnummers nog even onder de pet. “Ik verwacht wel binnenkort met meer informatie hierover naar buiten te komen."

Pijnpunten

Het is overigens niet alleen maar hosanna rond het gebied. 's Avonds gebruiken jongeren het terrein om te crossen en wordt er waarschijnlijk gedeald. Binnenkort wordt het parkeerterrein 's avonds afgegrendeld om daar een einde aan te maken. “Maar dat kan pas als werk aan de Zuid-Westsingel klaar is. Bewoners daar gebruiken nu tijdelijk het terrein om te parkeren."

Gevoelig punt blijft nog altijd de Versmarkt in De Zeeland. 18 mei is de zitting bij de Raad van State over de bezwaren die de Vereniging Binnenstad daartegen heeft ingebracht. Slaats heeft al eerder gezegd die rechtszaak niet af te wachten. Inmiddels heeft de drankenhandel zijn intrek genomen. “Een prachtige zaak die 400 soorten bier en wijn, 60 soorten gin en meer dan 100 verschillende whiskeys heeft."

De Gebri-voorman verwacht in mei, nog voor de rechtszaak begint, De Versmarkt officieel te openen. Dan moeten er ook onder meer een bakker, slager, visboer en bloemenhandel zijn binnengehaald. “Het is ieders goed recht om te procederen. Maar als de Vereniging Binnenstad wil dat Bergen op Zoom vooruit gaat, dan past dit niet. Ik ga er in ieder geval niet op wachten. We douwen gewoon door."

Video van de staat van het pand in 2010:

Het is ieders goed recht om te procederen. Ik ga er in ieder geval niet op wachten. We douwen gewoon door

Jos Slaats, Gebri