Nieuws Actueel

Roermond bestrijdt leegstand met kleiner winkelhart

Roermond heeft een plan geformuleerd om de toenemende winkelleegstand te bestrijden. De gemeente streeft naar een compacter, sfeervoller kernwinkelgebied om de huidige malaise het hoofd te bieden, meldt 1Limburg.

Van onze redactie 15 maart 2016

Roermond stadhuis

In 2015 was de gemiddelde winkelleegstand in Limburg 11 procent, een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde (6 tot 8 procent). In Roermond dreigt de leegstand zelfs boven de 20 procent uit te stijgen.

PilotSamen met Venray en Sittard-Geleen meldde Roermond zich daarom als eerste aan voor een provinciale pilot om winkelleegstand te bestrijden. Compactere winkelcentra, minder winkels in aanloopstraten en een rem op de uitbreiding van grootschalige detailhandel in de periferie moeten uitkomst bieden.

Vierkante meterInmiddels ligt er een ruimtelijke detailhandelvisie die bepaalt wat voor soort bedrijven nog in het winkelhart van Roermond toegestaan zijn. Hoe de grote hoeveelheid vierkante meters detailhandel teruggebracht wordt, is echter nog niet precies uitgestippeld. Ook is nog niet afgebakend welke straten tot het kernwinkelgebied behoren.