Nieuws Actueel

Ronnie Overgoor: 'Als iemand WC Eend-verhalen ophangt zal ik hen zeker aanpakken'

‘Groeien als bedrijf is niet zo sexy hoor’. Was getekend, Ronnie Overgoor, presentator van de Week van de Ondernemer. Zoals we ‘m kennen zullen serieuze vragen en scherpe humor ook op de podia in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam elkaar afwisselen. Een monoloog.

Redactie De Ondernemer / MVO 4 oktober 2018

Ronnie overgoor week ondernemer

,,Oprechte nieuwsgierigheid, dat is het. Ik wil graag alles weten van mensen, maar als iemand WC Eend-verhalen ophangt of mooi weer speelt zal ik hen zeker aanpakken. En dat dan vooral uit respect voor het publiek. Trouwens, als ik dat niet doe dan gaat er altijd wel ergens een hand omhoog en is de tijd van bullshitbingo sowieso voorbij.

Niet sexy

Je hoort en ziet veel zogenaamde succesverhalen over ondernemen, vooral op en over social media, mensen die zich al snel CEO noemen, maar vaak zijn dat freelancers. Niks mis mee, maar de echte ondernemers die flink groeien qua omzet en personeelsbestand zijn gewoon teringhard aan het werk. Ze zijn vaak een beetje aan de saaie kant. Groeien als bedrijf is niet zo sexy hoor. Je moet nadenken over ambities, je plan maken en daarna moet je dat plan uitvoeren. Er zijn natuurlijk altijd excessen, maar het zijn vaak rustige mensen die bedrijven laten groeien naar honderden medewerkers en die miljoenen omzetten draaien. Ze hebben ook vaak veel gevoel voor de wereld om zich heen, kunnen het goed vinden met anderen en verzamelen diegene om zich heen die kunnen wat zij niet beheersen. Ze hebben daardoor ook veel zelfkritiek. Het zijn mensen met een heleboel volwassen verantwoordelijkheden die niet zo schrikken van wat mensen aannemen.

Week van de Ondernemer Ronnie Overgoo is jouw host tijdens de Week van de Ondernemer in Eindhoven, Rotterdam en in Amsterdam. Schrijf je hier gratis is.

Tot en met 2004 was ik eigenaar van internetbedrijf Explainer DC en in die periode groeiden internetbedrijven ‘door het plafond’. Het motto was toen: zoveel mogelijk geld investeren in het aannemen van nieuwe mensen. Potentiële kopers keken immers vooral naar het aantal mensen dat er werkte. Het was de arrogantie ten top. Ik kan mij de meeting met de accountmanagers herinneren waarbij we zeiden: we doen alleen nog opdrachten van minimaal 100.000 euro. Toen de hype eenmaal over was, deden we weer een high five als we een factuur van 2500 euro konden versturen. Wij hadden Hans Wiegel in die tijd als commissaris en dat is iemand waar je echt aan hebt. Eerlijk, geeft harde kritiek als dat nodig en als er wat aan de hand is, komt hij ook in actie. Daarom zeg ik tegen jonge ondernemers dat ze ambitieus moeten zijn met het vinden van een adviseur, daar kun je heel veel aan hebben. En trouwens, ik vind het mooi dat mensen van toen die echt van dat internet houden daar nog steeds in werken.

Groeien en goed doen

Een ondernemer die staat voor de ideale manier om te groeien is wat mij betreft Caroline van der Lande van Buurtboer. Rustige vrouw, ze kan al haar keuzes precies uitleggen en staat wel voor dat nuchtere verhaal: een droom hebben, daar een plan voor maken en dat uitvoeren. Geen onzinpraatjes verder. Hou ik van. Het is toch geweldig dat mensen niet meer bij een baas willen werken, dat ze de vrijheid pakken en voor zichzelf zorgen? We komen natuurlijk uit een tijd dat je zegt ‘hallo baas, jij moet voor me zorgen’ maar freelancen is een veel gezonder principe. Mijn kinderen van begin 20 gaan ook niet voor een baas werken, maar doen hun eigen ding. Heel gezond. Maar dat is wel wat anders dan een bedrijf runnen. Ik heb het bij 7DTV ook wel hoor, dat je gaat nadenken om er echt een professioneel bedrijf van te maken. Groeien als ondernemer is helemaal prima, maar niet ten koste van alles. Ik geloof in de combinatie tussen groeien als bedrijf en oog hebben voor de samenleving. Wij openden bijvoorbeeld in 2001 een vestiging in Ghana, dat was niet alleen een geweldige ervaring, maar we hebben er ook veel aan gehad omdat het ons een verhaal gaf. Ik deel de mening van Mark Woerde van Lemz die vindt dat je de budgetten die je voor advertising gebruikt ook kan inzetten om de wereld een beetje beter te maken. Wat dat betreft gaan groei en goed doen goed samen, denk ik. Ik ga ook dat ze gewoon voorleggen, die negen topondernemers op mijn podium, maar ook de mensen in de zaal, tijdens de Week van de Ondernemer”.

Week van de Ondernemer Ronnie Overgoo is jouw host tijdens de Week van de Ondernemer in Eindhoven, Rotterdam en in Amsterdam. Schrijf je hier gratis is.