Nieuws Actueel

Rotterdam telt steeds meer ondernemers

Steeds meer Rotterdammers beginnen hun eigen bedrijf. Bij de Kamer van Koophandel registreerden zich in de eerste helft van dit jaar bijna een kwart meer nieuwe ondernemers dan in dezelfde periode vorig jaar, schrijft het AD.

Redactie 4 september 2018

Erasmusbrug rotterdam ondernemers

In totaal registreerden 5960 ondernemers zich in de eerste zes maanden van 2018 in Rotterdam. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 4818, een stijging van 24 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). In de sector logistiek is de toename het grootst. Het aantal nieuwkomers in de detailhandel daalt.

,,Ieder kwartaal zien we een recordaantal nieuwe ondernemingen'', zegt een woordvoerder van de KvK. Vooral de laatste vijf jaar stijgt het aantal zelfstandigen. ,,Economisch gaat het beter. Meer mensen durven het risico te nemen om zelfstandig te worden'', zegt hij. Daarnaast werken steeds meer bedrijfssectoren met flexwerkers, freelancers en payrollers. ,,Bijvoorbeeld in de bouw, of bij omroepen.''

Lees ook: Deze ondernemer wil van Rotterdam de nieuwe hoofdstad van Nederland maken

Het aantal zelfstandigen in Rotterdam stijgt sterker dan gemiddeld. In heel Nederland nam het aantal ondernemers toe met 11,6 procent. Waarom het starten van een eigen zaak in Rotterdam zo populair is, is niet bekend.

Herman Buyk van het Rotterdams Ondernemers Belang en administratiekantoor Optifisc ziet verschillende types in zijn zaak. ,,Mensen die een nieuw idee uitwerken, werknemers die werkloos worden, of mensen die zeggen; 'ik kan dit beter dan mijn baas'.''

Lees ook: Hotel New York: in 25 jaar tijd uitgegroeid tot horeca-icoon in Rotterdam

ZZP

Het overgrote deel van de nieuwe ondernemers is zzp'er. ,,Inmiddels zijn er landelijk ruim 900.000 zelfstandigen zonder personeel'', zegt een woordvoerder van de KvK.

De grote stijging van het aantal zzp'ers heeft volgens directeur Frank Alfrink van ZZP-Nederland meerdere oorzaken. ,,Zzp'er zijn is populair vanwege de vrijheid'', zegt hij. ,,Je bepaalt zelf je tarief en wanneer je werkt.'' Ook zijn er steeds meer bedrijven die samenwerken met eenpitters. ,,Bedrijven schakelen hen in voor projecten.'' Nog een reden is de opkomst van bedrijven zoals Deliveroo en Uber. Die maken vooral gebruik maken zzp'ers.

Ook het aantal Rotterdammers dat de stekker uit het eigen bedrijf trekt, is toegenomen. Dat aantal steeg echter minder snel dan de nieuwkomers. Eind juni telde Rotterdam daardoor bijna 3000 bedrijven meer dan aan het begin van dit jaar. Het aantal faillissementen in Rotterdam daalde met 20 procent.