Nieuws Actueel

Rusland: lagere graanoogst dit jaar na record in 2022

Rusland verwacht dat de graanoogst dit jaar minder groot zal uitvallen dan de recordhoeveelheid van vorig jaar. Er wordt nu gerekend op een oogst van 120 miljoen ton, aldus het Russische persbureau Interfax op basis van cijfers van het ministerie van Landbouw. Rusland is samen met Oekraïne een van de belangrijkste exporteurs van landbouwproducten ter wereld en de omvang van de oogst heeft invloed op de prijzen.

ANP 7 april 2023

ANP070423156 1

De verwachte oogst is wat minder dan in december. Toen rekende het ministerie nog op een oogst van 125 miljoen tot 127 miljoen ton. Rusland levert bijvoorbeeld veel graan aan Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen.

Vorig jaar werd nog een recordoogst van 157,7 miljoen ton bereikt, waarvan ruim 104 miljoen ton tarwe. Het eerdere graanrecord lag op 135 miljoen ton. Het is niet duidelijk of die grotere oogst te maken heeft met de verovering van Oekraïens landbouwgebied door het Russische invasieleger.

Oekraïne kan graan exporteren dankzij de zogeheten graandeal via zijn havens aan de Zwarte Zee. Graanschepen worden dan niet geblokkeerd door het Russische leger. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dreigde vrijdag die deal op te zeggen als Europese beperkingen bij de export van Russisch graan en kunstmest niet worden opgeheven. Het gaat dan om beperkingen rond bijvoorbeeld betalingen en verzekeringen voor die export.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws