Nieuws Actueel

’s Werelds grootste bemester vindt oorsprong in het kleine Albergen

Het bouwen van enorme landbouwmachines, de specialiteit van de Albergse onderneming Bomech. Het bedrijf bouwt het grootste landbouwwerktuig ter wereld: een machine van dertig meter breed.

Mart Oude Nijeweeme | Foto: Carlo ter Ellen 11 oktober 2016

Bomechalbergen Carloter Ellen

Bomech mag zich Europees marktleider noemen op het gebied van zogeheten sleepvoetbemesters. Met hun machines van dertig meter breed wordt mest uitgereden. De onderneming gaat daarmee de hele wereld over. "We zitten overal, behalve in Nederland", aldus Gerard Schurink, samen met Jan Hoek directeur-eigenaar.

Drie meter

Het duo begon in 1993 op kleine schaal aan de Tichelweg in Borne en lanceerde in 1994 hun eerste bemester. "Die was drie meter breed", herinnert Schurink zich. "Tegenwoordig lachen we daar om. We hebben nu met een exemplaar van dertig meter de grootste bemester ter wereld in handen. Daarvan zijn er slechts vijf in omloop."

In de hal in Albergen was amper ruimte voor zo'n gevaarte en dus is vorig jaar besloten de boel te verbouwen en de hal uit te breiden.

Buitenland

Opmerkelijk is dat Bomech amper bekend is in Nederland. 95 procent van de productie gaat naar het buitenland. "In Nederland hebben we een voorbeeldfunctie op het gebied van landbouw", zegt Schurink.

"Landen om ons heen kijken tegen Nederland op. Dat komt puur door de kennis die we hier hebben. Maar we hoeven in Nederland niet aan te komen met onze producten. Daar zijn de percelen hier simpelweg te klein voor. Mensen die met de auto op vakantie gaan naar Duitsland kunnen dat beamen. Bij ons begint de productie pas vanaf een meter of twaalf. In eigen land werken de meeste boeren met een breedte van zes meter."

Inmiddels zijn de bemesters van Schurink en Hoek te vinden in ruim twintig landen. Hoek: "We leveren bijvoorbeeld ook machines in Canada en Nieuw-Zeeland. Toch hebben we de boot eigenlijk altijd een beetje afgehouden, maar we zijn nu klaar om ook de rest van de wereld te veroveren."