Nieuws Actueel

Scale-up Groasis wint innovatieprijs met emmer die water kan maken

Een emmer die de uitkomst moet bieden voor arme boeren in droge gebieden. Scale-up Groasis uit Steenbergen won gisteren, met de zogenaamde Growboxx, de MKB Innovatie TOP 100, georganiseerd door de Kamer van Koophandel. De emmer is nieuw, origineel en zal wereldwijd grote impact hebben, meent de jury. De belofte is dat ze water kunnen maken in grote gebieden.

Anna Neeltje de Boer 27 september 2018

Winnaar MKB Innovatie Top 100 2018 Groasis duurzaamheid milieu growboxx steenbergen mexico boer droogte

“We beoordelen op grofweg vier criteria: originaliteit, nieuwheid, werkelijke groei en omzet”, vertelt projectleider Klaas Damstra. “Op de eerste twee gebieden scoorde het bedrijf maximaal. Daarbij was de impact die ze hebben zwaarwegend voor hun winst.”

Directeur Pieter Hoff werkte al zo’n tien jaar aan het product. “Deze ondernemer heeft ook een ander bedrijf gehad. Zijn halve leven was hij leliekweker. Het idee is toen ontstaan. Dat hij hier al zo’n tien jaar aan werkt, wat bewijst dat hij een lange adem heeft.”

Lees ook: REDstack, Groasis en ASML nieuwe Nationale Iconen

Tomaten, meloenen en pompoenen

Hoff wil de wereld een beetje mooier maken en ontwikkelde de vierkante bak van gerecyled papier die eenmalig gevuld moet worden en daarna dagelijks kleine hoeveelheden water afgeeft. “In het midden van de bak plant je een boom”, vertelt Celine van Haaften, verantwoordelijk voor de digitale communicatie bij Groasis. “Daarnaast kunnen er zaden of stekjes in geplant worden. Die zorgen voor een snel rendement: binnen een half jaar heb je je eerste tomaten, meloenen of pompoenen. De boer kan daarmee zichzelf voorzien van voedsel en wat hij overheeft kan ‘ie verkopen. De boom werpt na een jaar of zes zijn vruchten af. Zo heeft hij er zowel op korte als lange termijn profijt van.”

Het bedrijf richt zich op boeren in droge gebieden. “Natuurlijk kun je daar ook beplanten met irritatiesystemen, maar als mensen leven van 10 dollar per week, kunnen ze geen duur irrigatiesysteem aanleggen. Daarbij is er in die gebieden vaak niet genoeg water beschikbaar om het systeem te kunnen gebruiken. Op deze manier besparen ze veel water.”

Lees ook: MKB Innovatie Top 100: de meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse mkb

https://www.youtube.com/watch?v=HRF2bUBPA90

Milieu

Dat is niet de enige manier waarop Groasis zijn steentje bijdraagt ten behoeve van het milieu. “Fruitbomen zorgen ervoor dat CO2 ontbonden wordt, ze houden de grond vruchtbaar en de waterstand in de grond hoog. We hopen op verschillende manieren bij te kunnen dragen: door lokaal te produceren werkgelegenheid bieden, programma’s opzetten waarin oud papier wordt gerecycled, bijdragen aan een natuurlijke habitat voor dieren.”

De bak is per tien stuks nu nog te koop voor 9,99 euro. “Als je grotere hoeveelheden koop, zakt de prijs naar vijf euro, maar het uiteindelijke doel is een dollar bij emmer, maar daar moeten we er wel genoeg voor verkopen.”

Natuurlijk kun je daar ook beplanten met irritatiesystemen, maar als mensen leven van 10 dollar per week, kunnen ze geen duur irrigatiesysteem aanleggen

Celine van Haaften, Groasis