Nieuws Actueel

Horeca betaalt facturen het snelste

In de horecabranche duurt het gemiddeld 38,8 dagen voordat een factuur wordt afgehandeld. De sector is daarmee de snelste betaler van alle partijen. Het gemiddelde van alle branches samen ligt op 40,6 dagen in het derde kwartaal van 2018. Dat is 0,7 dagen langzamer dan in het eerste half jaar.

De Ondernemer 23 oktober 2018

Horecasector facturen betalen 1

De horecasector scoort met deze cijfers hetzelfde gemiddelde als een jaar geleden en 0,7 dagen sneller dan in het eerste kwart van dit jaar. Het blijkt uit de zogenaamde Graydon barometer betaalgedrag. ,,Het is voor het eerst in vijf jaar tijd dat het betaalgedrag van het bedrijfsleven in het derde kwartaal niet gedaald is ten opzichte van het jaar ervoor", vertelt Maurice van Weerdenburg van Graydon. ,,Of dit betekent dat het betaalgedrag zich stabiliseert, moet nog blijken. Het aantal dagen voordat een factuur wordt betaald, is sinds 2013 gedaald met 4,2 dagen."

Lees ook: Mkb'ers betalen factuur al na 39,9 dagen

Niet eerder

,,Daarentegen is het betaalgedrag sinds het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 1,5 dag verslechterd. Hoewel het eerste kwartaal over het algemeen een iets beter betaalgedrag laat zien dan het derde kwartaal, is deze verslechtering van 3,6 procent nog niet eerder zo groot geweest", aldus Weerdenburg.

Achter de horecasector volgt de cultuur, sport- en recreatiesector met 39,7 dagen, meldt Misset Horeca. Hier is de termijn met 0,7 dagen toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Opvallend is de derde plaats voor de Energiebranche, die vorig jaar nog de één na traagste betalers was. In deze sector worden facturen nu na 39,9 dagen voldaan, een verbetering van 4,2 dagen in vergelijking met het derde kwartaal van 2017.

Lees ook: Aftrekposten: deze 4 belastingtips leveren geld op

Traagste sector

De transport- en logistieksector scoort met 44,1 dagen het slechtst als het gaat om de snelheid van betalen van facturen. Dit is echter wel 0,8 dagen sneller dan het tweede kwartaal van dit jaar. Ook de Onderwijssector (42,8 dagen) en de Water- en afvalverwerking (42,7 dagen) behoren tot de traagste betalers.

Zeeland het snelst

Verstuur je een factuur naar een bedrijf in Zeeland, dan wordt deze het snelst behandeld ten opzichte van de overige provincies. Tijdens het derde kwartaal van 2018 betalen bedrijven in deze provincie facturen met gemiddeld 38,8 dagen. Dit is 1,2 dag trager dan in dezelfde periode vorig jaar. Een grote stijger dit jaar is de provincie Drenthe. Deze provincie staat in het derde kwartaal van 2018 op nummer twee met 39,2 dagen. Facturen worden daarmee 1,7 dagen sneller betaald dan vorig jaar en 1,9 dagen sneller dan het tweede kwartaal van 2018.

Wachten in Flevoland

In de provincie Flevoland moet je het langst wachten als het gaat om de betaling van je factuur. Met een score van 41,7 dagen is dit voor het zesde jaar op rij het geval. Toch laten de Flevolanders wel een verbetering zien van 0,9 dagen ten opzichte van het derde kwartaal van 2017. De andere hekkensluiters in het derde kwartaal zijn Zuid-Holland (41,3 dagen) en Noord-Holland (41,0 dagen). Noord-Holland betaalt hiermee facturen een halve dag later dan vorig jaar.