Nieuws Actueel

Shell aan kop in AEX, olieprijs stijgt na dreigementen Poetin

Shell was woensdag de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index. Het olie- en gasconcern profiteerde van een stijging van de olieprijzen, die volgde op nieuwe dreigementen van Vladimir Poetin. De Russische president kondigde een gedeeltelijke militaire mobilisatie af. Rusland kan daardoor honderdduizenden reservisten oproepen, die kunnen worden ingezet in Oekraïne.

ANP 21 september 2022

ANP210922127 1

Door de vrees voor een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne gingen de olieprijzen omhoog. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent meer op 86,13 dollar en Brentolie werd 2,5 procent duurder op 92,90 dollar per vat.

Beleggers kijken daarnaast vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal het rentetarief in de Verenigde Staten naar verwachting opnieuw verhogen met 0,75 procentpunt om de hoge inflatie te beteugelen. Er wordt echter ook gespeculeerd dat de Fed de rente misschien wel met een vol procentpunt zal verhogen. Beleggers vrezen dat de sterke renteverhogingen door de centrale banken een wereldwijde recessie zullen veroorzaken.

Hoofdindex

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 663,21 punten. De MidKap klom ook 0,2 procent, tot 900,44 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen tot 0,7 procent. De DAX in Frankfurt bleef ongewijzigd.

Naast Shell (plus 2,5 procent) stond Wolters Kluwer in de kopgroep met een winst van 0,8 procent. Analisten van de Zwitserse bank UBS gaven de informatieleverancier een koopadvies. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway en verffabrikant AkzoNobel waren de grootste dalers, met minnen van 1,5 procent. Techinvesteerder Prosus, vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield en zorgtechnologiebedrijf Philips verloren ook meer dan 1 procent.

ForFarmers

Bij de kleinere bedrijven verloor ForFarmers 0,4 procent. Het veevoerbedrijf liet weten dat topman Chris Deen vanwege gezondheidsredenen voor langere tijd afwezig zal zijn. De taken van Deen worden tijdelijk overgenomen door financieel directeur Roeland Tjebbes en operationeel directeur Pieter Wolleswinkel. ForFarmers kondigde tevens aan op 17 november een herziene strategie bekend te maken.

In Frankfurt kelderde Uniper 30 procent. De Duitse regering bevestigde het noodlijdende energiebedrijf te nationaliseren. Daarmee moet worden voorkomen dat de gassector in Duitsland grote schade oploopt vanwege de energiecrisis. Het Finse Fortum, dat zijn meerderheidsbelang in Uniper aan de Duitse staat verkoopt, steeg 8 procent in Helsinki.

De euro was 0,9917 dollar waard, tegen 0,9986 dollar een dag eerder.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws