Nieuws Actueel

Simulator moet ongelukken op zee voorkomen

Aan de Haagsteeg in Wageningen kunnen vanaf 2018 ingenieurs en praktijkmensen van de vloot vooraf samen operaties als het installeren of weghalen van boortorens en windturbines doorlopen en verbeteren. Via geavanceerde simulatoren kunnen ze bijna levensecht zien wat er zou kunnen gebeuren. Dat vermindert risico’s en kosten.

ERIC WIJNACKER 19 april 2016

Simulator Wageningen

MARIN wil een wereldwijd topinstituut blijven op het vlak van schone, slimme en veilige schepen, schrijft De Gelderlander. MARIN-directeur Bas Buchner over het Seven Oceans Simulatorcentrum dat moet verrijzen: „Recente ongelukken op zee hebben de urgentie van scheepvaartveiligheid aangetoond, denk aan de Costa Concordia. Vaak waren ongelukken gevolg van menselijk gedrag en werd niet altijd adequaat gereageerd op noodsituaties. Dat willen we helpen voorkomen.” Bouwers en reders kunnen al ervaren hoe het schip zich gaat gedragen, voordat het gebouwd is.

FinancieringDaarnaast kunnen de simulatoren via internet worden verbonden met simulatoren elders, zoals die van de zeevaartscholen en de Koninklijke Marine. Het huidige twintig jaar oude simulatorcentrum MSCN kan na oplevering van Seven Oceans gesloopt worden. Als de financiering nog dit jaar rondkomt kan de bouw tussen de Haagsteeg en Van Uvenweg volgend jaar beginnen. En is oplevering in 2018 in principe haalbaar.

TOP-instituutDe futuristisch ogende nieuwbouw krijgt een plek centraal op het terrein, het personeelsrestaurant moet naar een andere locatie. Het wordt een gebouw met veel glas, dat een verbinding legt tussen het ICT-gebouw en het grote waterbassin waar modellen worden getest. MARIN is door de rijksoverheid gekwalificeerd als TOP-instituut. Buchner: „Deze grote faciliteiten kunnen we niet helemaal zelf betalen. We hopen dat de overheid ons goed op weg helpt. Deze kennisinfrastructuur is nodig om als maritiem land vooruit te komen.”

OnderzoekBrugsimulatoren helpen bij het optimaliseren van havens. Zo trainen alle Nederlandse loodsen bij MARIN en wordt veel onderzoek gedaan voor de Rotterdamse haven. MARIN telt 380 arbeidsplaatsen. Vooral in Wageningen, met kleine afdelingen in Ede en in het Amerikaanse Houston.