Nieuws Actueel

Sociale investeerder gaat peeskamers exploiteren

Met de verkoop van panden aan maatschappelijk investeerder Start Foundation hoopt Amsterdam criminele tussenpersonen buitenspel te zetten, schrijft de Volkskrant.

Tjerk Gualthérie van Weezel en Lisa van der Velden 29 september 2016

Wallen

Sociaal investeringsfonds Start Foundation gaat met behulp van de gemeente peeskamers in vier panden op de Amsterdamse Wallen uitbaten. Een nieuwe onderneming van sekswerkers gaat de ramen huren. Het experiment met een sociale verhuurder is een lang gekoesterde wens van de gemeente, die zo machtige tussenpersonen op de Wallen buitenspel wil zetten en de werkomstandigheden voor prostituees denkt te verbeteren.

Voormalige bordelen

Het gaat om veertien ramen in vier voormalige bordelen, drie aan de Oudezijds Achterburgwal en één in de Boomsteeg. Start Foundation maakt de aankoop van de panden vandaag bekend, tijdens een persconferentie waar ook burgemeester Eberhard van der Laan aanwezig is. Nadat het fonds de panden van de gemeente heeft gekocht, worden de kamers verhuurd aan My Red Light. Deze nieuwe stichting omschrijft zichzelf als 'het eerste seksbedrijf in Nederland en Europa waar sekswerkers zelf de dienst uitmaken'.

Het gemeentebestuur probeert sinds 2007 de uitbuiting van prostituees, mensenhandel en het samenklonteren van criminele organisaties op de Wallen intensief tegen te gaan. De afgelopen tien jaar zijn veel bordeelhouders uitgekocht en is het aantal ramen met meer dan een kwart teruggebracht, tot 320 nu. Uiteindelijk blijven er 308 open. Daarnaast probeert de gemeente de prostitutie in één postcodegebied (1012) te concentreren, om scherper toezicht te kunnen houden.

Lees het hele artikel hier.