Actueel

Veel Nederlanders maken zich zorgen om persoonlijke gegevens bij online aankoop

 
72 procent Nederlandse shoppers maakt zich zorgen over het delen van persoonlijke gegevens. 72 procent Nederlandse shoppers maakt zich zorgen over het delen van persoonlijke gegevens. Foto:Getty Images: LeoPatrizi
72 procent Nederlandse shoppers maakt zich zorgen over het delen van persoonlijke gegevens. Foto:Getty Images: LeoPatrizi
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Zorgen om het delen van persoonlijke gegevens: zo’n drie op de vier shoppers in Nederland heeft die. In De Ondernemer Live vertelt Peter Schuchmann, directeur Sales Benelux bij SOTI, hoe je daar als ondernemer in e-commerce mee om kunt gaan. En waarom die gegevens van de mensen ook belangrijk zijn om hun ervaring te optimaliseren.

Lees verder onder de advertentie

Van de Nederlandse shoppers maakt 72 procent zich zorgen over het delen van persoonlijke gegevens. Ook maakt 53 procent zich zorgen dat kleinere retailers niet in staat zijn persoonlijke en betalingsgegevens veilig te houden en 23 procent voelt zich ongemakkelijk bij het volgen van aankooplinks vanaf sociale media.

Dat blijkt uit het Retail Rapport 2025 van SOTI. Een innovator en marktleider op het gebied van het beheren en vereenvoudigen van mobiele oplossingen.

Waar worden mijn gegevens opgeslagen en gaan ze in de toekomst gebruikt worden?

Om wat voor gegevens gaat het dan? ,,We hebben het dan over betalingsgegevens en privacygegevens”, legt Peter Schuchmann uit. ,,Mensen maken zich zorgen over wat er met de gegevens gebeurt online. Waar wordt het opgeslagen en worden mijn gegevens in de toekomst gebruikt? Het is heel onoverzichtelijk en als consument niet makkelijk om dat onder controle te houden.”

Lees verder onder de advertentie

Zorgen door uitbesteding

Ondanks de zorgen is 68 procent van de consumenten in Nederland comfortabel met het gebruik van derde-partij-betalingsoplossingen zoals PayPal. ,,Met PayPal, Apple Pay en Google Pay is het betalen allemaal veiliger geworden. Maar na de bestelling komt het pakket in verschillende handen. Het vervoeren en leveren wordt vaak uitbesteed. Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich daar daadwerkelijk zorgen over maken”, aldus Schuchmann.

Aan de andere kant geven steeds meer mensen de voorkeur aan het doen van online aankopen. ,,We zien een groeiende trend om via e-commerce producten aan te schaffen. Dat is helemaal geëxplodeerd tijdens covid. We zien dat die trend zich ook alleen maar verder voortzet.”

Lees ook: Zo voorkom je dat jouw klantreis eindigt in de blauwe kliko

Lees verder onder de advertentie

Schuchmann wil ook benadrukken dat de gegevens grotendeels gebruikt worden voor een goed doel. ,,Die gegevens zijn natuurlijk een beveiligingsmechanisme. Ze worden gebruikt zodat het pakketje wel bij de juiste persoon terechtkomt. En nogmaals, het is in 99 procent van de gevallen het uit veiligheidsoverwegingen om die gegevens op te vragen.”

Maak platformen mobile-first

In Nederland beschouwt 61 procent van de consumenten de eigen telefoon nu als de meest handige manier voor een online aankoop. Hoe kun je als online ondernemer inspelen op deze vraag van consumenten en toch zo veilig mogelijk met hun gegevens om te gaan?

,,Belangrijk is sowieso om je hele platform mobile-first te maken”, zegt Schuchmann. ,,De meeste mensen shoppen op hun telefoon of tablet en niet meer op de pc.” Daarnaast moet je aanbod aantrekkelijk en gepersonaliseerd zijn. Mensen moeten het gevoel hebben dat er aangeboden wordt waar zij specifiek naar aan het zoeken zijn. Online is het aanbod zo groot, dat je er eruit moet springen.”

Lees verder onder de advertentie

Luister naar je klanten, luister naar wat ze willen

Veilige betaalsystemen en sterkere supply chain-modellen zijn volgens het onderzoek ook belangrijk om aan de verwachtingen van consumenten te voldoen. ,,Op het moment dat er een product wordt verkocht, is er altijd een vinkje waar je toestemming kan geven over wat er met jouw gegevens gebeurt Ben je geïnteresseerd om producten vergelijkbare producten aangeboden te krijgen zonder dat jij daar naar vraagt? Kunnen wij jouw gegevens naar een derde bedrijf doorzetten om de ervaring nog aantrekkelijker voor jouw te maken? Heel belangrijk is dat dat heel goed gelezen wordt door de consument. Ik wil dat de verkopende partij uiteindelijk verplicht is dit duidelijk te vragen bij aankopen.”

Lees ook: Pakkettovenaar adviseert: ‘Denk na over je bezorging als je je product bedenkt’

Goede klantcommunicatie

Uiteindelijk luidt het belangrijkste advies van Schuchmann: luister naar je klanten. ,,In Nederland zijn er heel veel bedrijven die dit doen. Ook heel lokaal, specifiek in Nederland. Luister naar je klanten, luister naar wat ze willen. Waar maken ze zich zorgen over?”

Lees verder onder de advertentie

,,Je moet hier constant attent zijn op waar de consumenten naartoe gaan, want vandaag is het succesvol. Morgen kan dat afgelopen zijn omdat er een concurrent is die het misschien veiliger, makkelijker of efficiënter doet dan jij. Dus het is heel goed je ogen en oren open te houden en heel goed communiceren met met je klanten.”