Nieuws Actueel

Speciaalzaak: brocante en curiosa in Deventer

Ze zijn er nog: échte speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun product. In deze edite van De Stentor: Ben en Kitty Strik van d'Olde Bakkerieje (brocante en curiosa) in Deventer.

René Vorderman | Foto: Ronald Hissink 4 juni 2016

Speciaalzaak deventer mand ronald hissink

Het jaarlijkse Dickens Festijn bracht de Walstraat in Deventer internationale faam. De bekendste bewoner van het knusse straatje is zonder twijfel Ben Strik. Wie herinnert zich het filmpje van de rebelse presentator Maxim Hartman niet? Hartman zocht Strik op in diens winkel d'Olde Bakkerieje en dwong hem steeds korter op zijn vragen te antwoorden, waardoor uiteindelijk niet meer overbleef dan die éne ferme kreet 'mand'.

Hij zegt niet zo nodig aan zijn publieke glansrol herinnerd te hoeven worden, maar stiekem geniet Strik er nog altijd van. ,,Het filmpje op 'Youptjoep' is drie miljoen keer bekeken. Dat is geweldige reclame. Een leraar die in de winkel was met zijn klas, heb ik een keer laten schrikken door onverwacht 'mand' te roepen. Onbetaalbaar."

LevendigIn d'Olde Bakkerieje krijgt de bijna 74-jarige antiquair een keur aan nationaliteiten over de vloer. ,,Engelsen, Fransen, Italianen, Duitsers. Ik kan iedereen helpen." Zijn motto is: niet goed, geld terug. Al sinds hij 43 jaar geleden zijn brocantewinkel begon, in het kielzog van broer Jan Strik, die wordt beschouwd als de man die de Walstraat uit het slop heeft getrokken. Menig pand was er in de jaren zestig onbewoonbaar verklaard. Totaal verpauperd. En kijk nu eens: de Walstraat is een levendige straat vol antiquariaten, galerieën, curiosawinkels en ambachtelijke bedrijfjes.

Specialiteiten,,Het is hier een klein dorp, iedereen helpt elkaar", vertelt Strik. Samen met dochter Kitty bestiert hij d'Olde Bakkerieje. De twee verkopen kopjes, potten, servies, spiegels, glas, schilderijen, pannen en wat al niet meer. Specialiteiten zijn onder meer Japans aardewerk, Delfts blauw en Makkumer aardewerk. ,,En we hebben veel zilveren items", zegt Kitty. Zoals zilveren rammelaars en lepeltjes. ,,Dat zijn er meer dan duizend." Paplepels, fruitlepels; allemaal keurig gesorteerd. Kitty: ,,Tegenwoordig draait alles om lifestyle, maar wij zijn daar niet zo van. Dit is één van de weinige winkels met niet-alledaagse artikelen."

LocatiePand Walstraat 55 - één van de drie vestigingen van d'Olde Bakkerieje - is een veertiende-eeuws patriciërshuis. Vader en dochter Strik benutten er elk plekje om het uiteenlopende assortiment te tonen. In het pand zit een takkenbosoven en een deel van de oude stadsmuur loopt dwars door de winkel. Kitty zit sinds 2008 in de zaak. Zij nam de taken van haar overleden moeder over. Tot die tijd woonde ze jarenlang in Indonesië, waar ze bestekken vergulde.

,,Maar ik ben zeker niet met tegenzin teruggegaan naar Deventer. In ben geboren en getogen in deze stad. Daarbij heb ik ontzettend sociaal werk, ik heb elke dag contact met veel verschillende mensen. Ik ben geen type om achter een bureau te zitten."