Nieuws Actueel

Stadsbakkerij Delft trekt tijdelijk in bij 't Postkantoor

Delfts bekende stadsbakkerij de Diamanten Ring gaat ingrijpend verbouwen. Café-restaurant 't Postkantoor biedt hulp als tijdelijke locatie. Dat schrijft het AD.

Ilse Lahnstein | Foto: Fred Leeflang 2 februari 2017

Stadsbakkerij Diamanten Ring

Het begon met de rijskast in de bakkerij, die na 40 jaar trouwe dienst toch echt aan vervanging toe was. De hele, gedateerde bakkersvloer moet er nu uit, want de nieuwe rijskast gaat tien centimeter de grond in om karren met deeg er zo in te kunnen rijden.

Winkel aanpakken

Omdat deze verbouwing alleen al een week zou duren, besloten eigenaren Patrick en Thomas van Holsteijn ook meteen de winkel aan te pakken. De gebaksvitrine had ook wel z'n langste tijd gehad. Voor de zekerheid trekt het stel in totaal tweeënhalve week uit voor de verbouwing. ,,De vloeren zijn vierhonderd jaar oud", roept Patrick van Holsteijn uit. ,,We weten niet wat we gaan tegenkomen."

't Postkantoor

Gesloten blijven was geen optie voor de stadsbakkerij, en dus boden de eigenaren van 't Postkantoor hun 'winterbar' op het terras aan de Papenstraat aan. Bakkerij Paul Schalke uit Naaldwijk neemt het bakken van het brood - vanwege de beperkte ruimte alleen speltbrood, Waldkorn, volkoren, wit en bruin - voor zijn rekening. ,,Zij kunnen onze capaciteit aan", aldus Van Holsteijn. Koek en gebak, zoals moorkoppen en kokoskoeken, komt wel uit de eigen banketbakkerij: de enige plek in het pand van de 220 jaar oude stadsbakkerij waar niét wordt verbouwd.

Loopafstand

't Postkantoor krijgt al dagelijks vloerbrood en speltbollen aangeleverd door de Diamanten Ring. ,,We zitten op loopafstand, dus we vinden het leuk dit voor Thomas en Patrick te kunnen doen", zegt eigenaresse Ellen Kruidhof. ,,Zo leren klanten van de Diamanten Ring die hier nog nooit zijn geweest 't Postkantoor kennen, en ook andersom." Op de dagen dat de Diamanten Ring in de winterbar werkt, van dinsdag tot en met zaterdag, past 't Postkantoor de openingstijden aan. ,,We gaan nu om half negen open, anders zouden klanten van de Diamanten Ring tot half tien niet bij ons terecht kunnen voor koffie of een taartje", aldus Kruidhof.

Eierkoeken

De nieuwe winkel van de Diamanten Ring blijft na de verbouwing een bescheiden 39 vierkante meter, maar krijgt een andere indeling. Van Holsteijn: ,,Als klanten bij ons binnenkwamen, was het meteen: 'zegt u het maar'. Het is een kleine winkel en als het druk is zien mensen niet altijd goed wat we allemaal verkopen. Straks kunnen klanten rondlopen en zelf bijvoorbeeld eierkoeken of croissantjes pakken. Bij het brood worden ze nog steeds door ons geholpen. Vervolgens rekenen ze af bij de kassa naast de ingang."

Nieuwe oven

Ook nieuw in de winkel is een kleine oven, zodat klanten de bakkers aan het werk zien. Volgens Van Holsteijn blijft het historische karakter na de verbouwing van het bakkerspand kenmerkend voor de Diamanten Ring.

Jaren 50

,,Voor klanten is het alsof ze bij ons de jaren 50 binnenstappen. We zijn een ambachtelijke bakkerij. Bij ons komen mensen voor kwaliteit." De stadsbakker wil wel met zijn tijd blijven meegaan, en dus gaat de nieuwe rijskast straks uit zichzelf op een vast tijdstip aan. ,,Dat moderne komt het brood alleen maar ten goede."

Vaste locatie

Op donderdag 16 februari gaat stadsbakkerij de Diamanten Ring weer open op de vaste locatie. Van Holsteijn kan niet wachten zijn klanten de nieuwe winkel én bakkerijen te laten zien.

,,Klanten onderschatten vaak hoe groot het pand van de Diamanten Ring is. Onze winkel is nog maar eentiende van het hele bedrijf."

Gerelateerde artikelen

Winkelier op b-locatie redt het alleen met ondernemersmentaliteitStrijdt 'beste broodbakker Delft' barst losKoko Loco verovert Delft met bijzondere gerechten