Nieuws Actueel

Startup Azenda: 'De zorgbranche is een oerwoud'

Een fysiotherapeut, psycholoog, masseur, diëtist of coach zoeken en meteen boeken, dat kan bij start-up Azenda.com dat vanuit Amstelveen de wereld wil gaan veroveren, schrijft Het Parool. De ambities zijn groot: "We willen de Booking.com van de zorg worden," zegt oprichter Maartje Niehof (35).

Richard Mooyman | Foto: Mark van der Zouw 23 mei 2016

Azendazorg

Als personal coach en voedingsdeskundige zocht Niehof naar een website om zich te profileren. "Maar zo'n site voor zorgprofs was er niet. Vreemd, want de consument wil zelf zoeken, vergelijken en direct een afspraak maken." Met eigen geld en steun van investeerder Ron Piers (oprichter GezondheidsNet) lanceerde Niehof snel een basisversie van de website. "Azenda is een lean start-up: liever passen we de site aan na feedback van de markt, dan dat we vooraf een mega-onderzoek doen." Een strategische partner stapte ook in als investeerder. "Voor hoeveel? Voor minder dan een miljoen."

OerwoudEen oerwoud, zo betitelt Niehof de zorgbranche. "Aan de buurman moet je vragen of hij een goede fysio weet. Wij maken het aanbod transparant. Je kunt zoeken op behandelaren, maar ook op klachten als bijvoorbeeld hoofdpijn, stress en adhd." Behandelaren maken door een betere vindbaarheid meer kans op nieuwe klanten, zegt de ondernemer. "En doordat online boeken mogelijk is, krijgen ze minder telefoontjes. Vaak hebben ze toch geen tijd om op te nemen, omdat ze bezig zijn met een behandeling."

Aan selectie doet Azenda niet. "Iedereen kan zich aanmelden, ook de masseur op de hoek. Ik vind het belangrijker dat klanten tevreden zijn dan dat een behandelaar lid is van een beroepsorganisatie. Klanten kunnen een beoordeling geven, maar alleen na een via Azenda geboekte behandeling."

Zo'n negenhonderd praktijken in de Randstad zijn aangesloten. "Wekelijks komen daar tientallen bij." Het bedrijf wil later dit jaar naar Engeland, en volgend jaar naar Duitsland. "We zien ons als een Europese organisatie, die start in Nederland. We voeren gesprekken over groeikapitaal met mogelijke investeerders. Een intensief en pittig traject; het gaat wel over miljoenen." Niehof maakt lange dagen, maar op woensdag heeft zij overdag vrij. "In november ben ik van mijn vierde kind bevallen. Bij ieder kind dat ik kreeg, ben ik ambitieuzer geworden. Het is een kwestie van organiseren. We hebben een goede au pair. En zodra de kinderen op bed liggen, ga ik weer aan het werk."

Hard werken verwacht Niehof van alle medewerkers. "Maar bij ons kun je wel in deeltijd werken. Sommigen hebben naast hun functie bij Azenda nog een eigen onderneming."

Bedrijf: Azenda

Wat: online boekingsplatform 'health, body & mind'

Opgericht: 2014

Wie: Maartje Niehof (35, studie hr-management enze psychologie)

Ambitie: grootste boekingssite ter wereld worden op het gebied van zorg en therapie

Verdienmodel: maandabonnement en commissie zorgverleners

Medewerkers: 14