Nieuws Actueel

Steeds minder Zoetermeerse ondernemers sluiten

Een positieve ontwikkeling voor ondernemers en bedrijven in Zoetermeer: dit jaar gingen 503 bedrijven dicht. Dat is een daling van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Zoetermeer steekt hiermee positief af ten opzichte van het landelijk gemiddelde, zo schrijft het AD Zoetermeer.

BART VAN DER SPEK | Beeld: ANP 15 augustus 2017

Zoetermeer

De positieve ontwikkeling blijkt uit de jongste cijfers van de Kamer van Koophandel. Vorig jaar sloten in de eerste zeven maanden nog 570 ondernemers noodgedwongen de deuren. Met de daling van 13 procent doen Zoetermeerse ondernemers het aanzienlijk beter dan landelijk. Het aantal stoppers daalde in heel Nederland van 63.307 in 2016 naar 61.299 in 2017, wat neerkomt op ruim 3 procent.

Volgens de Kamer van Koophandel begonnen sinds 1 januari 773 mensen in Zoetermeer een eigen bedrijf. Vorig jaar waren dat 820 kersverse ondernemers. Dat betekent een daling van 6 procent.

Lees ook: Ondernemer Piet Hekker over zijn grote trots: De Bakkerswinkel

Kansen

Ook hiermee wijkt de stad af. Het aantal starters in de eerste zeven maanden van 2017 ligt ook landelijk lager dan in de vergelijkbare periode van 2016. In dit geval bedraagt de daling echter slechts 1 procent: van 96.729 naar 95.473.

Volgens de gemeente is een daling van het aantal stoppers 'een teken dat de economie aan het aantrekken is en dat de ergste crisis voorbij is'. ,,Dit geldt duidelijk ook voor bedrijven uit Zoetermeer die de kansen weten te benutten", aldus voorlichter Rob Broekstra.

Ondernemerszin

Volgens hem hangt de daling van het aantal starters deels samen met het aantal gedaalde faillissementen: er zijn ook minder ondernemers die een doorstart maken. ,,Het einde van een bedrijf betekent vaak niet het einde van de ondernemerszin."

Daarnaast stelt de voorlichter dat het aantal nieuwe ondernemers vaak samenhangt met economisch mindere tijden. ,,Ontslagen werknemers kiezen dan veelal voor een nieuwe start in een eigen onderneming. Dat het nu beter gaat met de economie betekent ook meer baanzekerheid en daardoor minder starters. Het is dus niet negatief dat er minder ondernemers zijn, zeker niet als de afname relatief klein is en er nog veel ondernemers zijn die kansen zien voor een nieuw bedrijf." De gemeente zegt verder dat het starters steunt met cursussen, een starterscoach en Ter Zake het Ondernemershuis.

Dat het nu beter gaat met de economie betekent ook meer baanzekerheid

Rob Broekstra