Nieuws Actueel

Tilburg gaat soepeler om met horeca in winkels

Ondanks dat de horeca in Tilburg het liever anders ziet, blijft de gemeente ondersteunende horeca in winkels toestaan. Maar geen alcohol, zo schrijft het Brabants Dagblad.

Bas Vermeer | Foto: ANP 21 december 2016

Koffie 1065 1

Voor 'droge horeca' - denk aan een koffie- of broodjeszaak waar geen alcohol wordt geschonken - gelden straks soepelere inrichtingseisen dan die van de Drank- en Horecawet. Dat meldt de gemeente Tilburg in het nieuwe horecabeleid.

"Sommige gemeenten vinden dat alles kan als het aankomt op 'blurring', de mengvorm van winkelen en horeca", zegt wethouder Erik de Ridder. "Maar dat mag dan weer niet van het ministerie, alcohol schenken ligt heel gevoelig. Dat laatste willen we niet toestaan, maar we geven meer ruimte aan vernieuwende concepten. Kijk naar wat er bij Gianotten gebeurt. De boekhandel van nu kan niet zonder aanvullende horeca."

Strenge eisen

Het is rechtsongelijkheid, aldus de Tilburgse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. "Omdat er voor horecabedrijven strenge eisen gelden", zegt voorzitter Dolf Colen. "Bijvoorbeeld speciale afzuiging, een voorportaal voor de toiletten en een bedrijfshulpverlener." Volgens Colen zou het eerlijk zijn dat wanneer sprake is van horeca, er ook een horecavergunning verplicht is.

"Op dit moment wordt er door de Koninklijke Horeca Nederland en de staatssecretaris over de Drank- en Horecawet gesproken; er wordt gekeken of die heel oude wet moet veranderen." Dat gebeurt naar aanleiding van een landelijk experiment van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarbij winkeliers in verschillende gemeenten alcohol mochten schenken.

"Het rare daarbij is dat een winkel whisky mag schenken, maar andersom niet. Prima als de wet wordt aangepast, dan is het gelijke monniken, gelijke kappen. Als we hier aan de Korte Heuvel een spijkerbroek weggeven bij vijf bakken koffie, staan de winkeliers van de Heuvelstraat op hun achterste benen."

Inrichting

Zo werd Eethuis Twintig aan de Piushaven onlangs nog op de vingers getikt. In het restaurant was ook de inrichting te koop. "Maar dat mag niet van de Drank- en Horecawet", zegt eigenaresse Sannie Post. "Er is een aparte ruimte nodig. Wat dat betreft ben ik het dan ook met Colen eens: het huidige beleid is een beetje krom."

Gerelateerde artikelen:

Aanval op borreltje in boekenwinkel

Haagse winkeliers zoeken het in blurring

'Nederlanse slijterijen voeren achterhoedegevecht'