Nieuws Actueel

Toezichthouder: zonnepanelen via omvormer makkelijk te hacken

Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.

ANP 30 mei 2023

ANP300523061 1

Door omvormers te verbinden met het internet, kunnen eigenaren van zonnepanelen monitoren wat hun energieopbrengst is. Maar dat is dus niet zonder risico, stelt de RDI. Geen enkele van de onderzochte omvormers voldoet namelijk aan de norm voor cyberveiligheid. Hackers lijken daardoor vrij spel te hebben. Niet alleen kunnen zij zonnepanelen van afstand uitschakelen of bestoken met ddos-aanvallen, ook is het mogelijk via de omvormers persoonsgegeven buit te maken.

De slechte cyberveiligheid kan volgens de RDI nu al grote schade aanrichten aan het Nederlandse stroomnet. Zo noemt de rijksdienst een scenario waarin een groot deel van alle zonnepaneelinstallaties in één keer wordt uitgeschakeld door een hack. Fabrikanten van de omvormers zijn echter pas vanaf augustus volgend jaar verplicht te voldoen aan de eisen voor cyberveiligheid. De RDI hoopt nu dat zij met de onderzoeksbevindingen aan de slag gaan, zodat alle omvormers vanaf die datum aan alle eisen voldoen. De toezichthouder adviseert voor nu om de omvormers te voorzien van sterke wachtwoorden en regelmatig updates uit te voeren.

Verder komt uit het onderzoek van de toezichthouder naar voren dat vijf van de negen onderzochte omvormers storingen kunnen veroorzaken. Als voorbeeld noemt de RDI radio’s en draadloze tags om deuren te openen, die beide als gevolg van een storing minder goed kunnen functioneren. Ook de administratieve eisen laten te wensen over. Zo ontbreken handleidingen bij de omvormers en vermelden niet alle fabrikanten hun contactgegevens. Daardoor kunnen consumenten met vragen of problemen moeilijker contact opnemen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws