Nieuws Actueel

Topjaar voor de musea, met name voor het Mondriaanhuis

WICHARD MAASSEN 20 januari 2016

Musea Mondriaanhuis Amersfoort

De gezamenlijke Amersfoortse musea hebben in 2015 de grens van 100.000 bezoekers overschreden, een record. Museum Flehite trok de meeste belangstellenden (circa 37.500), op de voet gevolgd door kunsthal KAdE met ruim 36.000. In beide gevallen is sprake van een stijging met 10 procent, meldt het AD.

Grote 'winnaar' is het Mondriaanhuis. Het in het geboortehuis van Piet Mondriaan ondergebrachte museum aan de Kortegracht trok voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan 20.000 mensen, 21.242 om precies te zijn, zo'n 5000 meer dan vorig jaar. Dat is met name te danken aan de drukbezochte familietentoonstelling Anders Abstract, die goed was voor bijna de helft van het aantal bezoekers.

Verbouweing"Om ook toeristen tot een bezoek te verleiden, is deze expositie bewust in de zomermaanden gepland", verklaart Paul Baltus, directeur van kunstkoepel Amersfoort in C. "Dat heeft goed gewerkt."

Met een ingrijpende verbouwing, waarover dit voorjaar een definitief besluit valt, hoopt het Mondriaanhuis in de toekomst door te groeien naar 40.000 bezoekers. Het streven is dat ook Flehite en KAdE binnen niet al te lange tijd op dit aantal uitkomen. Zeker wat KAdE betreft, is Baltus hoopvol gestemd. "Steeds meer mensen ontdekken het Eemplein en de kunsthal. Tentoonstellingen zoals Expeditie Land Art hebben een landelijke uitstraling."

Onder meer met een internationaal getinte herdenking van 100 jaar De Stijl (2017), de kunststroming waarvan Mondriaan het boegbeeld was, verwacht Amersfoort in C meer bezoekers te trekken.