Nieuws Actueel

Treeport moet kloppend hart boomteeltsector worden

De bouw van Business Centre Treeport start in 2017, meldt BN De Stem. Het bedrijventerrein in Zundert moet het kloppend hart van de boomteeltsector worden.

NICOLE ROELANDS 16 februari 2016

Treeport treehub boomteelt zundert brabant

Het is niet toevallig dat deze locatie is gekozen voor het thematische bedrijventerrein. Zundert staat al ruim een eeuw bekend om de boomteelt. Volgens de Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert (Treeport) is de boomteeltsector zelfs goed voor 40 procent van de werkgelegenheid in de gemeente.

Dat moest dan ook bekroond worden met een heus bedrijventerrein. Meer dan 50 hectare ligt op Zundertse grond en 10 hectare op de grond van onze zuiderburen.

Bestemmingsprocedure"Het gaat erg goed met de voortgang. We zitten in de bestemmingsplanprocedure waarin net de provincie Noord-Brabant en het waterschap heeft gereageerd op het voorontwerpbestemmingsplan. Daar gaan wij nu weer op reageren", legt Gerard de Baaij, directeur van BCT, uit.

De directeur verwacht dat de Zundertse gemeenteraad in september het bestemmingsplan vaststelt. Daarna kan worden begonnen met de ontwikkeling. "We verwachten nog steeds eind 2016 te beginnen met de voorbereiding van de bouw, zoals het realiseren van het terrein."

Start bouwDe verwachting is dat de daadwerkelijke bouw in 2017 begint. Een half jaar later dan gepland. Volgens De Baaij heeft de procedure langer geduurd dan verwacht.

"Maar goede dingen kosten tijd. Bij veel projecten komt vertraging voor. Voor een project van deze grootte, valt het nog wel mee. Ik heb liever een goed plan met vertraging, dan dat we achteraf ergens achter komen."

FlexibelOp het terrein zijn nog diverse kavels te koop die verschillen van grootte tussen de 5.000 vierkante meter en drie à vier hectare. De verkoop hangt erg samen met de bestemmingsplanprocedure. "Als die is vastgesteld, dan nemen veel bedrijven het definitieve besluit. Het een is afhankelijk van het ander." Volgens De Baaij wil Treeport zo'n flexibel mogelijk plan aanbieden aan bedrijven. "Wij werken dus niet met een kavelplan. We willen niet dat bedrijven afhankelijk moeten zijn van een grootte."

Er komen ook twee grote centrale voorzieningen op het bedrijventerrein. Een daarvan is het Experience & Excellence Treeport Centre waar ruimte, onderwijs en kennisontwikkeling bij elkaar komen. De andere voorziening, Treehub, is een plek waar producten van kwekers bij elkaar komen en vervolgens worden verspreid over de wereld.