Nieuws Actueel

Use-it stadskaart razend populair onder toeristen

Een toerist in Den Haag kan vandaag de dag niet zonder de Use-it stadskaart. Deze nieuwe kaart vol hotspots en lokale kennis is megapopulair onder toeristen en lokale jongeren.

Willemijn de Koning 23 juni 2016

Use It Stadskaart

,,Een maand geleden hebben we de eerste kaarten neergelegd in hostels, cafés en winkels van het Hollands Spoor tot aan Scheveningen. Inmiddels heb ik op een aantal plekken de voorraad al moeten aanvullen'', glundert Robin van der Loo. Samen met Stijn Hupkes is hij initiatiefnemer van de Haagse Use-it stadskaart. Den Haag ontbrak nog in het rijtje van meer dan dertig Europese steden die zich hebben aangesloten bij dit project.

71 hotspots,,Toen we de kaart rondbrachten, gaven veel hostels aan dat ze dit echt hebben gemist. Er waren wel boekjes vanuit de gemeente en de VVV, maar die richtten zich vooral op bezienswaardigheden waar Hagenezen zelf vaak niet kwamen. Deze kaart is echt gemaakt door en voor jongeren. We hebben onze vrienden gevraagd wat hun lievelingsplek is in de stad en deze verzameld tot een longlist. Met zes personen hebben we de longlist beperkt tot de 71 hotspots die nu op de kaart staan. Daarbij hebben we gekeken naar de diversiteit van de plekken, want we willen wel een divers aanbod van cafés, musea en bezienswaardigheden bieden.''

CentrumAlle hotspots bevinden zich rond het centrum van Den Haag. Zo zijn ze voor iedereen makkelijk te bezoeken. Negen hotspots worden beschreven door zogenoemde Talking Heads, die met een foto naast de kaart vertellen over hun lievelingsplek. Zo vertelt actrice Sophie van der Eijk over haar lievelingsplek Florencia. 'Too many flavours? No such thing. I recommend you try Cake ijs - it's my favourite!'

ToeristeninformatieNaast de 71 hotspots bevat de Use-it stadskaart toeristeninformatie over Wifi en het ov, de geschiedenis van Den Haag en Act Like A Local, ofwel hoe je je als Hagenaar moet gedragen. Zo wordt geadviseerd niet te lopen, maar te fietsen: Don't look surprised if you see someone cycling, with a passenger on the back, shoppingbags hanging off the handlebars, holding an umbrella with one hand and eating a herring with the other, singing 'Oh Oh Den Haag'.

HumorDe combinatie van informatie en humor slaat aan. Diederick Olthoff, eigenaar van Hostel The Hague, legt uit: ,,Iedereen wil zo'n kaart. Logisch, want hier komt de doelgroep: twintigers en dertigers die de stad willen verkennen. We hadden eerst boekjes van This Is The Hague, met een plattegrond achterin. Maar die scheurden ze eruit. Met de Use-it stadskaart gaan de toeristen meteen aan de slag.''

Niet alleen bij toeristen is de kaart populair. ,,Tuurlijk is het onder jongeren algemeen bekend dat de Grote Markt en het Plein leuke plekken zijn, maar hotspots daaromheen kennen ze vaak niet. Ik hoor van veel Haagse jongeren dat ook zij met de map plekjes ontdekken die ze eerst nog niet kenden,'' lacht Van der Loo.

De kaart is verkrijgbaar bij de VVV, de bekendste hostels en de hotspots op de kaart. Van der Loo denkt al aan een tweede editie.