Nieuws Actueel

Utrecht zit weer een jaar zonder Michelinster

Culinair Utrecht moet het ook volgend jaar stellen zonder ster. ,,Dit is het oordeel van Michelin en daar zullen we het mee moeten doen'', zegt Leo Hollman van Karel V. Dat schrijft het AD.

Maarten Venderbosch | Foto: Angelieke de Jonge 13 december 2016

Leon Mazairac Michelinster Utrecht Restaurant Podium

Grand Hotel Karel V en zeker ook restaurant Podium onder de Dom werden vooraf getipt als kanshebbers, maar de jaarlijkse sterrenregen trok opnieuw aan de stad voorbij.

Schoffering

Buiten de stad veranderde er ook niets in de hoogste restaurant-regionen volgens de Michelingids. Acht restaurants in de provincie Utrecht houden één ster. Dat zijn La Provence in Driebergen, kasteel Heemstede in Houten, Blok's in Amersfoort, De Burgemeester in Linschoten, 't Amsterdammertje en Tante Koosje in Loenen aan de Vecht, de Nederlanden in Vreeland en de Hoefslag in Bosch en Duin. De stad Utrecht blijft de enige van de vier grote steden die het zonder ster moet doen. Een jaar geleden, toen stilletjes ook al werd gerekend op een ster, sprak toenmalig culinair recensent Dirk de Moor nog van een 'schoffering' van de chef-koks van Karel V en Podium.

Jammer

Zover wil directeur Leo Hollman van Karel V niet gaan. ,,Dit is het oordeel van Michelin en daar zullen we het mee moeten doen. Het is wel jammer, dat Michelin zijn besluiten nooit toelicht. We blijven toch weer zitten met de vraag: waaróm dan niet? Gasten en recensenten zijn goed over ons te spreken, gelukkig. Maar een ster was beslist een mooie aanmoediging geweest. Voor ons team in het restaurant en feitelijk voor de hele stad.''

Teleurstelling

Voor chef-kok Leon Maziarac van Podium onder de Dom is het uitblijven van de ster extra teleurstellend, omdat hij eind vorig jaar nog door zijn collega's werd uitgeroepen tot 'Belofte van het Jaar 2016'.

Maziarac had afgelopen weekend ook al de pech met een brandje in zijn zaak te worden geconfronteerd. Kortsluiting in een elektrische kachel in de rookruimte veroorzaakte zaterdagavond een beginnend brandje, met als gevolg dat zeventig mensen het restaurant moesten verlaten. Hij was gisteren niet bereikbaar.

Gerelateerde artikelen

Overzicht: volledige lijst Michelinsterren 2017Michelingids 2017: groot geworden met air van geheimzinnigheidMichelinsster 2017: wat schiet ondernemer op met ster?