Nieuws Actueel

Utrechtse ijssalons gaan weer open

Winterse buien en nachtvorst ten spijt: de Utrechtse ijssalons gaan weer open. Roma in Zuilen trapte anderhalve week geleden al af, dat schrijft het AD Utrecht Nieuwsblad.

Mathijs Steinberger 26 februari 2016

Ijssalonsweeropen

Deze Italiaanse ijssalon is traditioneel de eerste: elk jaar start hij op Valentijnsdag met de verkoop van vers ijs. Te vroeg? “Klanten kijken juist uit naar de opening”, zegt eigenaar Moreno Pravisani. “In de tijd dat mijn vader eigenaar was, ging de zaak half maart open. Het is steeds een stukje opgeschoven, omdat het mooi weer was. In deze periode kan het al 12 tot 13 graden zijn. Natuurlijk is het niet zo druk als in de zomer, maar we hebben nu meer tijd voor een praatje. Dat vinden mensen fijn.”

Vorig jaar lanceerde Roma een app voor de mobiele telefoon. Gebruikers kunnen precies zien welke smaken er die dag zijn. Elke ochtend wordt het vers bereid. In het vroege voorjaar domineren de zoete, zware smaken: chocolade, karamel en noten. In de zomer meer de fruitsmaken.

Komen er nieuwe smaken? “Van alles is al een keer ijs gemaakt, maar we komen steeds met nieuwe combinaties. Dat gebeurt spontaan, dus dat kan ik nu nog niet zeggen”, zegt Pravisani. Aan de Adelaarstraat bereidt Marjolein Merkens de opening van aanstaande zondag voor. Al 33 jaar gaat haar Il Molino de laatste zondag van februari of eerste zondag van maart open. “En toch zijn mensen elk jaar verbaasd, omdat ze denken dat we pas in april weer beginnen.” Hoe koud het de eerste weken ook is, de winkel blijft geen dag stil. “Er is altijd wel een diehard die ijs wil. Al is het om mee naar huis te nemen en bij de haard op te eten.”

Als trends dit jaar noemt Markens smaken op basis van kruiden en specerijen. “We zijn vorig jaar begonnen met chili, basilicum en lavendel. Dat zal doorzetten.” IJssalon Roberto Gelato in Wittevrouwen verwierf afgelopen december wereldfaam door tweede te worden bij de Wereldkampioenschappen IJsmaken in Italië. Een uitvoering van het prijswinnende ricotta-ijsje is vanaf vrijdag 3 maart te koop, vertelt mede-eigenaar Carlina De Lorenzo.