Nieuws Actueel

UWV: krapte op arbeidsmarkt lijkt hoogtepunt bereikt te hebben

De krapte op de arbeidsmarkt lijkt zijn hoogtepunt bereikt te hebben. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van haar graadmeter voor de krapte. Volgens het UWV nam de spanning op de arbeidsmarkt in het derde kwartaal licht af. Zo bleef het aantal WW'ers dalen en nam voor het eerst sinds tijden ook het aantal openstaande vacatures af.

ANP 22 december 2022

ANP221222049 1

Het is volgens het UWV voor het eerst sinds eind 2020 dat er sprake is van een afname van de krapte. De spanning op de arbeidsmarkt nam sinds eind 2020 zes kwartalen op rij toe. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 werd zelfs vijf keer achter elkaar een record gebroken. Aan die voortdurende stijging kwam dus in het derde kwartaal van dit jaar een einde.

"Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022 nam het aantal openstaande vacatures af met 5,8 procent, naar 451.900 in totaal. Het aantal personen met een verstreken WW-duur van maximaal een half jaar bleef ondertussen verder dalen, met 4,2 procent. Zo waren er in het derde kwartaal opnieuw minder werkzoekenden, maar voor het eerst sinds eind 2020 ook minder vacatures", zegt arbeidsmarktadviseur Frank Verduijn van het UWV in een toelichting.

Volgens het UWV hebben werkenden en werkzoekenden vanwege de nog altijd zeer grote krapte op de arbeidsmarkt nog steeds vaak ruime keuze bij het vinden van een baan of het overstappen naar nieuw werk.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws