Nieuws Actueel

Van Kooten net niet een eeuw aan Bornsestraat

Ze maakten de eeuw er net niet vol. Onlangs verhuisde Van Kooten Dak- en Installatietechniek na 96 jaar Bornsestraat naar een hypermodern ogend pand aan de Ambachtstraat, parallel aan de Henriette Roland Holstlaan. Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Van onze redactie 7 februari 2017

Van kooten

"Het was de honderd volmaken aan de Bornsestraat of nu de kans pakken", zegt eigenaar Allard Schoemaker over het hypermodern ogend pand.

Puur praktisch

Van Kooten werd lang in een adem genoemd met de Bornsestraat. Het witte gebouw was generatie op generatie het adres voor huishoudelijke problemen. Een kraan die lekte? Op naar Van Kooten. Dat Almeloërs aan het vertrek moeten wennen, maakt de 51-jarige weken na de verhuizing nog dagelijks mee. "Als ik de brievenbus leeg, staat er elke keer wel iemand achter me: 'Hoe zit dat nou met die verhuizing?'"

Een puur praktisch besluit, zo blijkt. Voor Schoemaker, geboren en getogen in Almelo en de vierde eigenaar van het bedrijf, was de honderd bereiken aan de Bornsestraat immers geen item. "Wel is het natuurlijk een mooie leeftijd, die een stuk degelijkheid aangeeft", zegt hij. "We hebben bovendien al vaker overwogen om te verhuizen. Toen de Nijreessingel er nog niet lag, waren we van plan op die plek te bouwen. Uiteindelijk besloten we destijds om aan de Bornsestraat de zoveelste aanbouw te doen. Het pand was niet meer van deze tijd. Onze zes calculators deelden daar één kleine ruimte, daglicht op de kantoren kwam alleen binnen via lichtkoepels, logistiek werd het ook wat lastiger en qua uitstraling dekte het de lading allang niet meer. Het oogde als een shop, maar die functie omvat maar drie procent van onze omzet."

Verbouwing

Het pand aan de Ambachtstraat, dat leegstond na het vertrek van een badkamerspecialist, liep hij toevallig tegen het lijf. 'Te huur', prijkte op de gevel. Schoemaker belde de makelaar, met de vraag of het ook te koop stond. Dat was het geval. Hij kocht er bovendien nog een stuk grond bij van het achtergelegen tankstation. Wel volgde een grondige verbouwing, inclusief een hypermoderne voorgevel.

Het enige wat momenteel nog herinnert aan de Bornsestraat is de fotocollage in het trapportaal, waarin zelfs het allereerste pand van Van Kooten, een charmante jarentwintigwinkel, een prominente plek bezet. Schoemaker zelf heeft geen idee waar dat gebouw precies stond. Toen zijn vader Gerrit in 1969 de zaak overnam van de tweede generatie Van Kooten, had de gevel al een metamorfose ondergaan. En dat zette zich alleen maar door. Want pas na de overname groeide het bedrijf hard in omvang. "Mede door de komst van cv-installaties", weet Schoemaker. "De installatietechniek heeft zich enorm uitgebreid. Ook de afgelopen jaren. Je moet van steeds meer technieken op de hoogte zijn, het assortiment wordt ook groter. Met dit pand kunnen we wat dat betreft vooruit."

Kraan

Ook de winkel, waar particulieren terecht kunnen, blijft 'gewoon' bestaan. En de levensgrote kraan, die beeldbepalend was voor het pand aan de Bornsestraat, verhuist binnenkort eveneens richting Ambachtstraat. "Ooit zijn er eens vijftig besteld, die destijds aan gevels werden gehangen om aan te duiden dat er een installatiebedrijf gehuisvest was", vertelt Schoemaker over de historie. "Die van ons heeft alle kleuren al gehad. Nu wordt-ie grijs. Hij komt boven de entree van de winkel te hangen. Een mooie herinnering. En dan is voor klanten ook duidelijk waar ze naar binnen kunnen voor hun problemen."

Foto: Rikkert Harink