Nieuws Vastgoed

Van Voedselbank naar succesvol ondernemer: het verhaal van Myrthe

Als kind kwam Myrthe de Groot (33) bij de Voedselbank; nu is ze succesvol ondernemer in vastgoedbeleggingen. ,,Als iemand zegt dat ik iets niet kan, ga ik júist hard aan de slag.”

Jette Pellemans (AD) 20 februari 2021

Myrthe de groot vastgoed

Myrthe de Groot bezit inmiddels genoeg vastgoed om, in theorie, niet meer te hoeven werken. Foto: Myrthe de Groot

Als meisje van een jaar of 10 ging Myrthe de Groot altijd met haar moeder boodschappen doen. Myrthe duwde de boodschappenkar, moeder had een rekenmachine in de hand. Ze rekenden tot ze de 40 euro bereikten – het weekbudget. De rest van de boodschappen kregen ze via de Voedselbank. ,,Daar is wel een drang ontstaan om nooit financieel van iemand afhankelijk te willen zijn’’, vertelt ze aan AD.nl. ,,Toen mijn ouders gingen scheiden, zat mijn moeder meteen met een groot geldprobleem. Dat gaat mij nooit gebeuren, heb ik me toen voorgenomen. Al waren mijn wensen nog vrij beperkt. Ik dacht: als ik ooit boodschappen kan doen zónder rekenmachine, heb ik het goed voor elkaar.”

‘’Ik kom ook niet uit een wereld met Porsches en Rolexen en had totaal geen verstand van vastgoed’’

Myrthe de Groot, ondernemer in vastgoedbeleggingen

Van rechtenstudent naar vastgoedeigenaar

Dat doel heeft Myrthe ondertussen lang en breed bereikt: ze bezit inmiddels genoeg vastgoed om, in theorie, niet meer te hoeven werken. Ze belandde als rechtenstudent per toeval in het vastgoed, richtte onder de naam Actief een dienstverleningsbedrijf op in die sector en heeft zelf ondertussen zakelijk en privé 106 panden (mede) aangekocht. Al voelt ze zich een beetje bezwaard om dat expliciete getal te noemen. ,,Ik zou niet willen dat het mensen afschrikt. Dat ze denken: oh dat lukt mij nóóit. Terwijl juist mijn doel is om te laten zien dat beleggen in vastgoed voor iedereen is. Ik kom ook niet uit een wereld met Porsches en Rolexen en had totaal geen verstand van vastgoed. Dus: als ik het kan, kan iedereen het.”

Ondernemer in de vastgoedbranche

Haar eerste aanraking met de vastgoedbranche was acht jaar geleden. Tijdens haar studiebijbaantje bij een uitzendbureau dacht de ambitieuze De Groot al snel: dit kan ik beter. Op zoek naar een pand voor haar eigen uitzendbureau, had ze een gesprek met een vastgoedondernemer. ,,Ik voelde me aanvankelijk een beetje opgelaten: kom ik daar aan, als meisje van 25. Maar al snel bleek dat het niet zo spannend was als ik dacht. Die vastgoedondernemers hebben meestal met een ander bedrijf goed geld verdiend en doen het vastgoed ‘erbij’. De facturen gaan vaak via een rommelig Excel-bestand, de contacten laten ze doen door een zus of buurman omdat ze er zelf geen tijd voor hebben.”

Lees ook: Waarom de lijst van 100 vrouwelijke topondernemers nodig blijft

Sterke bewijsdrang als ondernemer in vastgoedbeleggingen

Daar aan tafel zag Myrthe opeens een gat in de markt. Zij was jong, innovatief en vrouw – een groot contrast met de standaard oude, vastgeroeste mannelijke vastgoedondernemer. Daarmee viel ze op en nam ze de ondernemers zaken uit handen door wél strakke facturen op te stellen en andere diensten aan te bieden. Die vastgoedondernemer uit Emmen werd haar eerste klant, en al gauw haalde ze ‘grote jongens’ met grote vastgoedportefeuilles binnen.

,,Mijn moeder zegt wel eens bezorgd: jij kent geen angst! Dat klopt wel. Ik heb zo’n vastgoedman al aangesproken voordat ik überhaupt nadenk of dat wel kan. Ik ben gewoon niet zo bang om iets te verliezen. Ik wéét hoe het is om weinig geld en geen zorgeloos thuis te hebben. Dat heb ik overleefd, dus bang voor narigheid ben ik niet meer.”

Bovendien heeft ze een sterke bewijsdrang. Kan iemand met haar achtergrond geen Rechtenstudie doen? Myrthe stond voor dag en dauw op om bij een espressobar precies genoeg geld te verdienen voor haar studentenkamer en collegegeld. Kijkt iemand neer op ‘dat meisje van Actief’? Ze zal ze eens laten zien wat ze kan. ,,Ik ben daar misschien wat extreem in doorgeschoten, maar als iemand zegt dat ik iets niet kan, ga ik júist hard aan de slag.”

‘’Dat ik nu gewoon mijn tank vol kan gooien in plaats van te bedenken hoeveel kilometer ik moet rijden die week, vind ik een enorme luxe’’

Myrthe de Groot, ondernemer in vastgoedbeleggingen

Online platform vastgoeddiensten en starttrainingen

Ondertussen is de koers van Actief veranderd: Myrthe heeft nu een online platform met 1800 leden waar ze vastgoeddiensten en starttrainingen aanbiedt, in normale-mensen-taal. Haar broertje werkt ondertussen ook in het bedrijf en voor haar moeder kocht ze een Hello Fresh-abonnement zodra het kon. Dat geld geen rol meer speelt, ‘ondergaat ze maar een beetje’. Diep van binnen is ze al blij dat ze gewoon alle boodschappen kan doen die ze wil. ,,Of dat ik nu gewoon mijn tank vol kan gooien, in plaats van te bedenken hoeveel kilometer ik moet rijden die week, berekenen dat dat 3,50 euro kost en dan precies dát tanken. Dat ik daar niet meer over hoef na te denken, vind ik een enorme luxe.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.