Nieuws Actueel

Verbouwde Stadsschouwburg zeer geschikt voor rolstoelers

Peter van de Vusse 29 januari 2016

Schouwburg Utrecht

De net heropende Stadsschouwburg is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en andere lichamelijk gehandicapten. Van het Solgu, dat opkomt voor de belangen van lichamelijk gehandicapten in de stad Utrecht, heeft de Stadsschouwburg woensdagavond een 'Pluim' gekregen. Dit bericht het AD vrijdag.

Het Solgu liet het verbouwde rijksmonument uitgebreid testen door vrijwilligers. "De schouwburg is een goed voorbeeld van hoe het ook kan", zegt Solgu-woordvoerder Annelies de Jong. Tijdens de verbouwing is er veel aandacht geweest voor de toegankelijkheid. Zo zijn er automatische deuren, voldoende rolstoelplaatsen in de theaterzalen, genoeg ruimte in de restaurants en toegankelijke wc's. ,,Bijzonder is dat er zelfs voor artiesten met een beperking voorzieningen zijn aangebracht in de artiestenfoyer,'' aldus De Jong.Alleen de bar en balies zijn wat aan de hoge kant.

Directeur Lucia Claus is verheugd over de onderscheiding. Ook kreeg zij een litho van atelier de Wijde Doelen. Dat is een werkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking.

"Tijdens de verbouwing hebben we waar mogelijk rekening gehouden met de toegankelijkheid voor minder-validen. We wisten waar de knelpunten zaten. De centrale lift is de sleutel voor veel oplossingen: hij is heel ruim en stopt op elke verdieping", aldus Claus.

TivoliVredenburgVorige maand oordeelde het Solgu dat er tijdens de bouw van TivoliVredenburg veel is misgegaan voor rolstoelgebruikers. Maandelijks komen er bij het Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht drie klachten over het muziekpaleis binnen.

Het Solgu heeft de gemeente een lijst met concrete voorstellen gestuurd om de zalen en foyers toegankelijker te maken voor gehandicapten. Er heeft inmiddels een gesprek plaatsgevonden tussen het Solgu en TivoliVredenburg.