Nieuws Actueel

Vertrek bedrijven dreigt voor Asten

Astense bedrijven zouden wel eens massaal kunnen vertrekken als de aanleg van industrieterrein Florapark veel vertraging oploopt of zelfs niet doorgaat. Dat voorspellen ondernemers Erwin Berkvens en Ton van Bussel. Veel bedrijven willen uitbreiden maar zien die mogelijkheid in Asten mogelijk in rook opgaan. Ook de directeuren / eigenaars van Berkvens Greenhouse en Van Bussel Metaaltechniek kijken nu nadrukkelijk naar Helmond. Dit bericht het Eindhovens Dagblad vrijdag.

Hans van de Ven 25 maart 2016

Gesloten Sluittijden Amsterdamsestraatweg

De Raad van State bepaalde woensdag dat Asten zijn huiswerk moet overdoen. De gemeente krijgt twintig weken de tijd om duidelijk te maken waarom Astense bedrijven niet naar braakliggende industriegrond in buurgemeenten kunnen en dat een nieuw bedrijventerrein noodzakelijk is.

Voorzitter Jan Maas van Ondernemersvereniging Asten is teleurgesteld. "Er is veel behoefte aan ruimte, vooral van bedrijven die willen uitbreiden. Al tien jaar is daar geen mogelijkheid toe. Er zijn al bedrijven vertrokken. We moeten het regionaal bekijken. Maar dat is al gebeurd. De provincie heeft zelfs ingestemd", herhaalt hij het betoog van Jac van Bussel. Net als de wethouder blijft Maas optimistisch. "Soms moet je je huiswerk overdoen. Dat maak ik als advocaat ook wel mee." De ondernemers zijn minder gerust. Ton van Bussel vreest dat het op z'n vroegst twee jaar duurt voor Florapark er is. "En misschien wel vier jaar. Het is nu de tijd om te investeren. De economie trekt aan, er zijn subsidies en de rente staat laag." Zijn bedrijf heeft alle voorbereidingen al getroffen voor opening van een derde vestiging, naast de huidige twee op bedrijventerrein Nobis.

Driekwart verkochtOok Erwin Berkvens stond in de startblokken om naar Florapark te gaan. "Ik heb driekwart van mijn pand al verkocht aan de buurman die wilde uitbreiden. Wij hebben 7.000 vierkante meter gereserveerd op Florapark. Dat was het mooie, zo konden we beide verdubbelen." Samenwerking is volgens hem een belangrijk argument waarom Asten een nieuw industrieterrein nodig heeft: "Bedrijven hier besteden veel uit aan elkaar. Die moet je dan niet uit elkaar gaan trekken."

Gedeputeerde Erik van Merrienboer zegt in een reactie dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor onderbouwing van hun ruimtelijke plannen. "Voor de Raad van State geldt echter dat niet het tijdstip waarop we in het verleden in de regio hierover afspraken hebben gemaakt, maar het tijdstip van daadwerkelijk in de markt willen zetten, bepalend is voor het oordeel. En de Raad concludeert dat die actuele behoefte beter moet worden aangetoond. Het is nu aan de gemeente om haar huiswerk snel en goed te doen."