Nieuws Actueel

Bierbrouwerij Kompaan breidt uit

Een brouwerij met dertien tanks verrijst dezer dagen in de Binckhorst. De mannen van Kompaan zijn klaar voor de volgende groeispurt. Dat schrijft het AD.

Malou Seijdel | Foto: Jacques Zorgman 30 september 2016

Bier 1065 4

Als Heineken het kan, kunnen wij het ook. Dat grapje maakten de Haagse vrienden Jeroen van Ditmarsch (35) en Jasper Langbroek (34) zes jaar geleden. Voor het eerst gingen ze toen hun eigen bier brouwen. Kompaan werd een biertje dat zij zélf lekker vonden en niet per se bij het grote publiek in de smaak hoefde te vallen. Van dat bier was er namelijk al genoeg.

,,We pakten het meteen serieus aan: wilden meer doen dan alleen onze hobby uitoefenen. Maar als je ons toen had verteld dat we zes jaar later ons eigen brouwhuis hier in Den Haag zouden bouwen - goed voor een maximale productie van 2 miljoen liter per jaar - hadden we het niet geloofd", zegt Langbroek. ,,Daar konden we alleen maar van dromen."

De productie van Heineken - die jaarlijks wereldwijd 20 miljard liter bier produceert - halen de heren niet. Vast staan wél dat ze in hun nieuwe brouwerij aan de Saturnusstraat heel wat meer Kom-paanflesjes kunnen vullen dan ze in de afgelopen jaren deden. En dié aantallen waren al niet mis.

,,In de zeven grootste tanks kunnen we per tank 6.000 liter per keer brouwen, in de wat kleinere vier tanks 3.000 liter", vertelt Langbroek. Trots geeft hij een rondleiding door zijn brouwerij-in-wording. Bouwvakkers zijn er nog druk bezig de laatste tanks - gefabriceerd in China - met heftrucks op hun plek te krijgen. ,,Het begint nu echt ergens op te lijken."

VoorbereidenMaandenlang werd de locatie aan de Saturnusstraat gereedgemaakt voor de opbouw van brouwerij Kompaan. Langbroek: ,,Allereerst moesten we de installaties die we wilden gaan gebruiken zelf samenstellen en daarover afspraken maken met de producenten in China. Je kunt ook kant-en-klare tanks en ketels laten leveren, maar geen enkel apparaat voldeed aan onze eisen. Wij willen zware bieren brouwen, met grote hoeveelheden hop. Veel systemen zijn daar niet tegen bestand", legt Langbroek uit. ,,Het kostte wat centen extra, maar nu zijn alle tanks wel helemaal naar wens. En we weten zeker dat we er lange tijd mee vooruit kunnen."

Twee van de dertien tanks - de filterkuip en whirlpool - waren zo groot, dat ze niet per zeecontainer vervoerd konden worden. ,,Tja, ook dát kostte behoorlijk wat extra. Al met al hebben we flink geïnvesteerd", zegt Langbroek. ,,En die investering moeten we de komende jaren terug gaan verdienen.

GroeienIn de nieuwe brouwerij in de Binckhorst kan jaarlijks dus zo'n 2 miljoen liter bier worden gebrouwen. Veel meer dan de verwachte productie volgend jaar: 350.000 liter. ,,Zonder tanks te hoeven bijplaatsen, kunnen we de komende jaren dus behoorlijk groeien", legt Langbroek uit. Tot nu toe brouwden de mannen hun Kompaan-bieren in een huurbrouwerijen in het Duitsland . Langbroek: ,,Afgelopen jaar hebben we daar 200.000 liter geproduceerd. Meer dan eerdere jaren, maar we konden niet voldoen aan de vraag die we kregen. Het was voor ons tijd voor deze nieuwe stap!"

Het moge duidelijk zijn: de Kompaan-boys zijn klaar voor een groeispurt. De zoveelste, want de vrienden begonnen in 2010 met het brouwen van slechts 50 liter bier, in de keuken van Jeroen. Daar proefden en experimenteerden ze net zo lang tot hun perfecte biertjes ontstond. Al snel kwam er een brouwerij in Moerwijk. Toen in 2012 hun eerste op grote schaal geproduceerde bier in de verkoop ging bij biercafé De Paas, waren ze al uitgeweken naar Duitsland .

Intussen hebben Van Ditmarsch en Langbroek zeven verschillende bieren op de markt gebracht. Die schenken ze in hun eigen café - aan de Saturnusstraat openden ze vorig jaar een proeflokaal. Ook zijn de Haagse drankjes in menig café, supermarkt en slijterij te verkrijgen. ,,Het assortiment groeit de komende tijd tot vijftien á twintig bieren."

SchotlandZijn de Hagenaars straks iedere minuut van de dag te vinden tussen de ketels in de brouwerij? Langbroek ,,Nee, we runnen inmiddels een groot bedrijf. Dat betekent dat we ook druk zijn met zaken als de verkoop, contracten met bedrijven, planningen en export naar het buitenland. Zo vaak als we kunnen, zijn we bezig zijn met bier brouwen en nieuwe smaken bedenken. Maar dat kan niet continu."

Om alles op rolletjes te laten lopen, hebben de Hagenaars een meesterbrouwer uit Schotland aangenomen. ,,Hij werkt nu nog voor de snelst groeiende brouwerij daar: BrewDog. Voor ons emigreert hij naar Nederland. Fantastisch! Stephan gaat ook rondleidingen door de brouwerij organiseren."

Naar verwachting wordt in januari het eerste biertje uit de Binckhorst geschonken.